Az izraeli építkezések gyakorlatilag leálltak a Hamász októberi terrortámadása után, amely miatt biztonsági okokból megvonták a munkavállalási engedélyeket a palesztinoktól.

A pictures shows new buildings at a construction site in the Israeli settlement of Maale Adumim, in the occupied West Bank, on February 29, 2024. Far-right Israeli Finance Minister Bezalel Smotrich announced that in response to a shooting attack in which gunmen opened fire at queuing cars on a West Bank highway, killing one man on February 22, the government would submit plans for the construction of some 3,300 additional housing units in the nearby settlement of Maale Adumim. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
A háború kitörése után szinte az összes építkezés leállt Izraelben / Fotó: AFP

Ciszjordániából mintegy kétszázezer, a Gázai-övezetből 18 500 ember ingázott naponta dolgozni Izraelbe, ezt azonban többé nem tehetik meg, ami gazdasági szempontból súlyos csapás mindkét fél számára.

Az izraeli építőipar nagyban támaszkodott a palesztinokra, akik közül 80 ezren végezték a legnehezebb munkákat az építkezéseken. A Reuters helyszíni beszámolója szerint most vannak olyan építkezések, ahol az eddigi 125 ember helyett mindössze ketten-hárman téblábolnak, és próbálják elvégezni, amit csak tudnak.

Munka nélkül nincs megélhetés

A palesztinok Izraelben többszörösét keresték meg annak, amit otthon kaphattak volna, ha egyáltalán volt munkaalkalom. „Jól dolgoztam, minden renden volt. A munkámtól függtünk, mivel nincsen más bevételi forrás” – nyilatkozta a hírügynökségnek egyikük, Mohammed Dabúsz, aki éveken keresztül járt át a határon építkezéseken dolgozni.

A bérek kiesése súlyosbítja a háború hatásait / Fotó: AFP

A bérek kiesése tovább súlyosbítja a gázai háború és a ciszjordániai zavargások gazdasági hatásait. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) e heti jelentése szerint a Ciszjordániában és Gázában 50 százalék fölé emelkedett, és összesen félmillió munkahely szűnt meg.

Izrael sem ússza meg

Izraelben 2023 végére 95 százalékkal zuhant a lakásépítések volumene, ami nagyban hozzájárult a gazdasági aktivitás 19 százalékos zsugorodásához.

A munkaerőhiány ugyan más szektorokat is érint, például a mezőgazdaságot vagy a szolgáltatóipart, ám egyiket sem annyira, mint az építőipart, amely az ötszázmilliárd dollár értékű gazdaság 6 százalékát teszi ki. (Egy dollár 367,4 forint.)

Asian.Workers,At,The,Construction
Próbálják ázsiai vendégmunkásokkal pótolni a palesztinokat / Fotó: AFP

A helyzet ugyan részben az Ázsiából érkező vendégmunkásoknak köszönhetően mostanra némileg javult, de 

az építkezések 40 százalékán még mindig áll a munka.

Ez 2-3 százalékkal fogja visszavetni a teljes gazdaságot, attól függően, hogy milyen ütemben érkeznek a külföldi vendégmunkások – mondta a hírügynökségnek Adi Brender, a Bank of Israel kutatási vezetője.

Az építkezések leállítása súlyosbítja a lakáshiányt, ami hozzájárul az inflációhoz.

Már nem is a nyereség a cél

A Jeruzsálem közelében raktárépületet építő Limor testvérek eredetileg december elejére tervezték a munka befejezését, most abban reménykednek, hogy nyárra talán végeznek vele. 

Ma már nem is profitot akarunk termelni, csak befejezni a projektet, hogy ne veszítsünk több pénzt, mint amennyit máris veszítettünk a háború kezdete óta

– mondta a logisztikai vezetőjük.

Az építési vállalkozók zsebéből ömlik ki a pénz, és aggódnak a bírságok miatt is, amelyeket az elmulasztott határidők miatt fizetniük kell. Olyan kevés a munkás, hogy a duplájára kellett emelni azoknak a fizetését, akik még megmaradtak.

Tízezer számra hoznák a munkásokat Ázsiából

Izrael igyekszik külföldről munkaerőt toborozni, 65 ezerre emelték a munkavállalói kvótát, többek között olyan országokból, mint India, Srí Lanka és Üzbegisztán.

Folynak azonban már kormányszinten is az egyeztetések arról is, hogy ismét beengedik a palesztin munkavállalókat. Biztonsági illetékesek ugyanis aggódnak, hogy a megélhetés elvesztése miatt tovább éleződhet a feszültség Ciszjordániában.

Israeli attacks Palestinian family's house in Gaza's Rafah
Gázából 18 500 ember járt át mindennap dolgozni Izraelbe / Fotó: AFP

„Az előrejelzések szerint visszatérnek a palesztin munkások, a kérdés csak az, hogy mikor és mennyien. De még ebben az esetben is több külföldi munkáskézre lesz szükségünk” – ismerte el Jehuda Morgenstein, az építési minisztérium főigazgatója.

Az izraeli szélsőségesek, köztük önkormányzati vezetők, azonban ellenzik a lépést. 

A palesztin munkások visszaengedése Izraelbe veszélybe sodorja a lakosaink életét, és én erre nem állok készen

– mondta a hírügynökségnek Avi Elkabac, Afula polgármestere. „Sok megoldás van más országokból származó vendégmunkások behozatalára, anélkül, hogy kockáztatnánk izraeli állampolgárok életét” – tette hozzá.