Közélet

Izrael szerint a Hamász egész Ciszjordániát lángba akarja borítani

Az izraeli védelmi miniszter szerint a Hamász azon dolgozik, hogy egy még nagyobb háborút szabadítson el, ami felperzselné Júdeát, Szamáriát, és a Templom-hegyet is. Joáv Galant utasította a parancsnokokat, hogy készüljenek föl a háborúra, a csapatok álljanak készenlétben és a hírszerzők gyűjtsék a szükséges információkat.

A Hamász terrorszervezet ki akarja terjeszteni a háborút a Gázai övezeten túlra, egész Ciszjordánia területére – jelentette ki Joáv Galant izraeli védelmi miniszter.

This photograph taken on January 15, 2024 from Rafah shows smoke billowing over Khan Yunis in the southern Gaza Strip during Israeli bombardment, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

A Hamász célja, hogy lángba borítsa Júdeát és Szamáriát, és ha lehetséges, a Templom-hegyet is

– mondta Galant vasárnap a Ciszjordánia izraeli felügyelet alatt álló területeiről érkező katonai parancsnokokkal tartott megbeszélésén.

Egyre jelentősebb tárgyalások zajlanak az önálló palesztin állam létrehozásáért

Az amerikai külügyminiszter szerint kézzelfogható intézkedéseket kell tenni a palesztin állam létrehozásáért. A politikus azt is kifejtette, hogy Tel-Avivnak támogatnia kellene azokat a palesztin vezetőket, akik az izraeliek mellett kívánnak békében élni.

A Hamásznak az október 7-i Izrael elleni terrorista támadásával nem sikerült demoralizálnia az izraelieket és nem sikerült éket vernie Izrael és az Egyesült Államok közé – folytatta Galant, hozzátéve, hogy ennek okán a szervezet most lángba akarja borítani Ciszjordániát és a Templom-hegyet, amely mind a zsidók, mind a muszlimok számára szent hely.

A védelmi miniszter utasította a parancsnokokat, hogy készüljenek föl a háborúra, a csapatok álljanak készenlétben és a hírszerzők gyűjtsék a szükséges információkat.

A Hezbollah szerint Izrael nem érte el céljait a Gázai övezetben

A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet vezetője a gázai hadművelet századik napján úgy vélte, hogy Izrael kudarcot vallott gázai céljai elérésével, ezért kénytelen lesz tárgyalni.

„Mit ért el az ellenség a száz nap alatt a gyilkoláson kívül?” – tette fel a kérdést televíziós beszédében Haszan Naszr Alláh. „(Izrael) semmilyen tényleges vagy látszólagos győzelmet nem ért el. Elbukott a kihirdetett, félig nyilvánosságra hozott, illetve hallgatólagos céljai elérésében” – tette hozzá a Hezbollah-vezér.

Ha így folytatja, az ellenséges kormánynak nem lesz más választása, mint elfogadni a gázai ellenállás feltételeit, azaz véget vetni a gázai agressziónak és tárgyalni

– mondta a Hezbollah főtitkára.

 

Ciszjordánia Izrael háború Hamász
Kapcsolódó cikkek