Közélet

Kitört a palesztin–izraeli háború

Szinte napra pontosan ötven évvel a jom kippuri háború kezdete után, szombat reggel a helyi erők szerint 2500 rakétát lőtt ki a Hamász Izraelre, miközben palesztin fegyveres alakulatok izraeli területekre törtek be. Válaszul az Izraeli Védelmi Erők bejelentette, hogy gázai célpontokat támad. Netanjahu szerint az ország háborúban áll.

„Izrael háborúban áll” jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök az X-en közzétett videójában, miután szombat reggel fél 7 körül rakéták özöne zúdult minden előjel nélkül Izraelre, szinte napra pontosan 50 évvel a jom kippuri háború kezdete után.

Az izraeli katonai források szerint a támadást az izraeli blokád alatt álló déli Gázai övezetet hatalma alatt tartó palesztin Hamász szervezet indította, és több ponton fegyveresek lépték át a határt – jelentette a The New York Times. A rakéták a támadás első órájában észak felé oly távolra hatoltak, mint a Tel-Avivtól mintegy 10 kilométerre fekvő Risón Lecijón, illetve az izraeli nemzetközi repülőtér közelében levő Ramla.

A Hamász megerősítette, hogy megtámadta Izraelt az Al-Aksza Vihar hadművelet keretében. 

Mohammed Deif, a szervezet katonai szárnyának főparancsnoka közleményt adott ki, amely szerint új műveletbe kezdett az iszlám egyik legszentebb helye, a jeruzsálemi történelmi óvárosban elhelyezkedő Al-Aksza-mecset felszabadítására, ahol az elmúlt hetekben az ünnepek miatt nőtt a zsidó látogatók száma, feszültséget okozva. 

 

Deif közölte: ez csak az első lépcsője a Hamász Izrael elleni megújított erőfeszítéseinek. 

Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Deif kijelentette, hogy a palesztin fegyveres csoport 5000 rakétával ellenséges állásokat, repülőtereket és katonai állásokat vett célba.  

Ha van fegyvered, vedd elő. Itt az idő, hogy használd. Gyere elő teherautókkal, autókkal, baltákkal. Ma kezdődik a legjobb és legtisztességesebb történelem

– szólította fel a palesztinokat. A közösségi oldalra feltöltött videók tanúsága szerint a mecsetekből is hallatszik a felhívás.

Izraeli Védelmi Erők: megtámadjuk a Hamászt Gázában, eddig 22-en haltak meg

A válaszcsapás sem maradt el, a hadiállapot kihirdetése után az Izraeli Védelmi Erők helyi idő szerint 10 óra előtt pár perccel bejelentette, hogy válaszul a reggeli támadásra, gázai célpontokat támad meg. Közben folyamatosan emelkedik a sérültek száma.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint legalább 22 ember meghalt a Hamász militáns csoport mai támadásában.

Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint 545 embert szállítottak kórházba.

A CNN szerint Jeruzsálemben is robbantásokat hallani

A CNN jelentése szerint Jeruzsálemben szirénák hallatszanak, illetve robbanások: valószínűleg érkező rakétákat semlegesítenek.

A közösségi oldalakon közzétett videókon tűz látható, amely több épület közelében ütött ki a dél-izraeli Askelón városában. 

„Izrael megnyeri ezt a háborút” – mondja a védelmi miniszter

A CNN szerint Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter – órákkal azután, hogy a csoport rakétákat lőtt ki és katonákat küldött Izrael területére szombaton kora reggel – kijelentette, hogy Izrael meg fogja nyerni ezt a háborút a Hamász ellen. Gallant azt mondta: a Hamász ma reggel súlyos hibát követett el azzal, hogy háborút indított Izrael állam ellen. Az védelmi erők csapatai minden helyszínen harcolnak az ellenség ellen. „Felszólítom Izrael összes állampolgárát, hogy kövesse a biztonsági utasításokat. Izrael állam fogja megnyerni ezt a háborút.” A tel-avivi utcák szinte teljesen kiürültek.

Európai vezetők szolidaritásukról biztosítják Izraelt

Az európai vezetők elítélték az Izrael elleni támadást. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált, a közösségi oldalára azt írta, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli ezt a brutális támadást, egyúttal együttérzéséről biztosította izraeli kollégáját. A tel-avivi magyar nagykövetség munkatársai épségben vannak, folyamatosan tartják velük a kapcsolatot. Ugyanígy folyamatosan veszik fel a kapcsolatot azokkal a magyar állampolgárokkal, akik konzuli védelemre regisztráltak. „Arra kérjük az Izraelben tartózkodó magyarokat, hogy bármilyen baj esetén azonnal forduljanak a magyar nagykövetséghez. Eddig segélykérés nem érkezett” – írta Szijjártó Péter.

Fotó: AFP

 

Kudarcot vallottak a titkosszolgálatok?

Frank Gardner, a BBC biztonsági szakértője szerint a Hamász meglepetésszerű támadása Izrael ellen az izraeli hírszerzés óriási kudarca. Izrael rendelkezik az egyik legkiterjedtebb és legkifinomultabb titkosszolgálati hálózattal a Közel-Keleten, belföldön és külföldön egyaránt. Nemcsak a palesztin területeken, hanem Libanonban, Szíriában és másutt is fegyveres csoportokba szivárogtak be informátorai. 

Korábban precíziós dróncsapásokkal vagy akár mobiltelefonokkal is meg tudták ölni a militáns vezetőket robbanóanyaggal. A szakértő úgy látja, hogy a fegyvereseknek sikerült teljes titokban megtervezni és megindítani a gondosan összehangolt támadást Izrael ellen. Kétségtelen, hogy Izrael nagy erőkkel fogja ezt megtorolni. De az izraeliek most azon fognak csodálkozni, hogy 

kémeik miért nem tudták,

hogy ez megtörténik, és miért nem figyelmeztették rá az országot – zárja a BBC. 

 

Jeruzsálem Benjamin Netanhaju izraeli háború Hamász
Kapcsolódó cikkek