Nemzetközi gazdaság

Hszi Csin-ping hazánk előtt Szerbiába látogat: a kínai beruházások felpörgethetik a balkán ország gazdaságát

Hszi Csin-ping kínai elnök a héten Európába utazik: kedden Szerbiába látogat, szerdán Magyarországra jön. A kínai beruházások nemcsak Magyarország, hanem Szerbia számára is fontosak.

Komoly növekedés előtt áll a Szerbia és Kína közötti gazdasági együttműködés az Egy övezet egy út kezdeményezés (más néven Új selyemút, Belt and Road Initiative, BRI) által megnyitott lehetőségeknek köszönhetően – mondta Jelena Grubor Stefanovic, a Szerb Kereskedelmi és Iparkamara sanghaji képviseletének igazgatója a Hszinhua hírügynökségnek adott interjújában. Rámutatott, hogy 2016 óta, amikor Kína és Szerbia megállapodtak kapcsolataik átfogó stratégiai partnerséggé fejlesztésében a kétoldalú együttműködés további elmélyítése iránti közös elkötelezettségük jegyében, gazdasági kapcsolataik folyamatosan erősödtek, elsősorban az Új selyemút kezdeményezésnek köszönhetően.

A China-Europe freight train commemorating the 10th anniversary of the Belt and Road Initiative (BRI) departs from Jinhua City, east China's Zhejiang Province, 21 November, 2023. (Photo by stringer / ImagineChina / Imaginechina via AFP)
Lendületesen növekednek a szerb-kínai gazdasági kapcsolatok
Lendületesen növekednek a szerb–kínai gazdasági kapcsolatok / Fotó: AFP

Szerbia a kezdetektől fogva elkötelezett támogatója a BRI kínai infrastruktúra fejlesztési programnak, a kezdeményezés keretében több mint 60 projektet valósított meg, és 16 jelenleg is folyamatban van.

Stefanovic a Budapest–Belgrád vasútvonalat a BRI egyik zászlóshajó-projektjének nevezte a régióban, mivel ez az első háromoldalú megállapodás Kína, Szerbia és Magyarország között.

Kiemelte továbbá a Duna szerbiai szakaszán épült Pupin-hidat, amelyet 2014-ben nyitottak meg, és amely Kína egyik jelentős európai infrastrukturális beruházásának számít.

„Az elmúlt két évben Kína a legnagyobb közvetlen külföldi befektető lett Szerbiában, ami számos előnnyel jár számunkra. Szerbiának javultak a lehetőségei kínai befektetések vonzására a magas hozzáadott értéket termelő ipari ágazatokban, mint például az élettudományok, a digitális gazdaság, az autóipar, az intelligens mezőgazdasági ágazat és a zöldfejlesztés” – foglalta össze Stefanovic.

Az Egy övezet, egy út kezdeményezés pekingi harmadik nemzetközi fórumán 2023-ban Kína és Szerbia szabadkereskedelmi megállapodást írt alá a vámok eltörlése céljával az áruk 90 százalékára vonatkozóan. Stefanovic szerint a megállapodás számtalan lehetőséget kínál mindkét ország számára, és új utakat nyit meg a és a befektetések előtt, elősegítve a személyes és az üzleti kapcsolatok szorosabbra vonását.

Szerdán Magyarországra érkezik a kínai elnök, ezzel párhuzamosan pedig a legmagasabb biztonsági protokoll lép életbe. Hszi Csin-pinget és delegációját ősi kínai őrezred védi majd, a kínai vezető autójának pedig nincs párja a világon.

 

Szerbia kína Új selyemút Hszi Csin-ping
Kapcsolódó cikkek