A hedge fund kereskedő Sanjay Shah és több mint 100 társa mégsem menekülhet az elől az 1,4 milliárd fontos pertől, melyet a dán hatóságok indítottak Angliában a cum-ex ügyben – írja a Bloomberg. Az évszázad rablásaként is nevezett eset során a törvényi szabályozás 2012-es megváltoztatásáig osztalékfizető (cum) és osztalékot nem fizető (ex) részvények adásvétele révén kétszeresen igényelhették vissza a tőkejövedelem után fizetendő adót.

Sanjay Shah volt a csalás kitervelője a vádak szerint

Fotó: Christopher Pike / Bloomberg via Getty Images

A pert korábban egy alacsonyabb rendű bíróság már megszüntette, mondván Nagy-Britannia nem a megfelelő helyszín, hogy döntést hozzon egy külföldi adóügyben. Azonban a fellebbezés után Dánia ismét reménykedhet a milliárdos károk megtérítésében, noha az ítélet még messze van. Mindenesetre az ügy alperesei így is jól jártak, hiszen másokat letöltendő börtönre is ítéltek a csalássorozat kapcsán.

A mostani eljárás során a dán adóhatóság nem az adók behajtását, vagy más állami jogkör biztosítását kéri a brit bíróságtól, hanem csalás áldozataként kívánja elérni kára megtérítését. Dánia szerint a kiskapu segítségével a vádlottak jelentős összegekkel rövidítették meg az országot, és a módszer szellemi vezetője Shah volt, aki tagadja a vádakat.