Pénz- és tőkepiac

Megvan első ítélet az évszázad rablási ügyében

Megszületett az első ítélet az osztalékokkal trükköző adócsalások ügyében. Christian S., az M. M. Warburg bankárát 5 és féléves börtönbüntetéssel sújtották, emellett 100 ezer eurós büntetést is kell fizetnie – írja a Bloomberg.

Amennyiben a fellebbezése nem jár sikerrel, úgy ő lehet az első bankár, aki börtönbe vonul az úgynevezett Cum-Ex ügyben. A 2017-ben kirobbant botrány az osztalékfizető (cum) és osztalékot nem fizető (ex) részvényekről kapta a nevét.

A csalás során az ezen részvények gyors kereskedelmével sikerült a bűnözőknek kétszeresen visszaigényelniük az után fizetendő adót.

Fotó: Shutterstock

A most elítélt férfi 326 millió euró kárt okozott a német államnak az adócsalás elősegítésével.

A módszernek köszönhetően 10 milliárd eurós veszteség érhette a német államot, melynek hatósági több mint 1000 pénzügyi szakember után nyomoznak.

Az ügyben 2020-ban született meg az első ítélet, két londoni befektetési bankár ellen, akik együttműködésüknek köszönhetően megúszták a börtönt.

Gerhard Schick, a Finanzwende (pénzügyi fordulat) csoport vezetője üdvözölte a döntést, mely jelzi, hogy a pénzügyi szereplők sem állnak a törvény felett, ugyanakkor reméli, hogy nem ez az utolsó börtönbüntetés az ügyben.

Besegít az EBA az osztalék adócsalók ellen

Akciótervet dolgozott ki és további vizsgálatokat tart az Európai Bankhatóság (EBA) az osztalék-arbitrázssal kapcsolatban. Az legnagyobb pénzügyi csalássorozatának módszerét iránymutatással és jogharmonizációval kívánja megszüntetni, ami minden tagországra, és azon belül kereskedőkre kihat.

 

bűnöző ítélet bankár adócsalás
Kapcsolódó cikkek