Rég nem látott rossz napja van a magyar devizának csütörtökön, az euró-forint keresztárfolyam a reggeli 370-es szintekről fokozatosan távolodva délután már 374-en jár. A gyengülés azonban már szerda délután megindult, akkor jelent meg a Bloombergen a Morgan Stanley előrejelzése, amely szerint 100 bázispontos kamatvágás várható a Magyar Nemzeti Bank jövő heti ülésén. 

Many,Hungarian,20,000,Forint,Banknotes,In,A,Black,Wallet,In
Many Hungarian 20,000 forint banknotes in a black wallet in the hands of a man. Close-up.
Fotó: Varga József Zoltán

Az is igaz azonban, hogy a kamatdöntő lépéssel kapcsolatban elég nagy a bizonytalanság: a prognózisok 0 és 100 bázispont közt szóródnak. Az Erste elemzői szerint a legvalószínűbb, hogy kezdetben kisebb lépéssel indít a jegybank, esetleg valamilyen formában fel is készíti a piacot a várható lépésre. 

A piaci szereplők egy része ugyanakkor attól tart, hogy túlzott forintgyengülést válthat ki a kamatcsökkentés, emlékezve az őszi forintlejtmenetre. Az Erste szakértői szerint most merőben más a helyzet: akkor az extrém magas energiaszámla jókora ikerdeficitbe sodorta a gazdaságot, most viszont sokkal alacsonyabb a gázár . A kamatvágás azonban elkerülhetetlen lenne a fenntartásához. Mindent egybevetve, az elkövetkező hetekben, hónapokban az elmúlt napok euró-forint árfolyamánál magasabb értékekre kell felkészülni – vélik az Erste elemzői. 

 

A forint csütörtöki gyengülése részben a dollár erősödésével is alátámasztható, az euró-dollár kereszt az 1,079-es szint alá bukott délutánra.

A Raiffeisen Bank szakértői most 380-as egyensúlyi szint mellett 360-400-as árfolyamsávot vetítenek előre, azzal együtt, hogy az elmúlt napokban szemlátomást elfogyott a forint lendülete, a keddi kamatdöntés előtt pedig természetes némi kivárás. Ha az MNB szigorú hangvételt üt meg, hamar 380 lehet az euró-forint keresztárfolyam.

A fent említett Morgan Stanley elemzője egyébként úgy véli, hogy 

addig folytatódhat az irányadó kamat csökkentése, amíg el nem éri a 13 százalékos alapkamat szintjét, azonban, ha a forint érzékelhető gyengüléssel reagálna, akkor akár lassíthat is a kamatvágás ütemén a jegybank. 

 

Kijózanító jóslat érkezett a forintról

Amint jönnek a kamatvágások, újra 400 forint lehet az euró. A jelenlegi piaci aggodalmak és a 2008-as pénzügyi válság nem említhetők egy lapon – hangzott el az OTP Private Banking rendezvényén.