Helyzet van olajfronton, hétfőn valamennyi típus jegyzésára meredeken felfelé tart, a főbb kőolajtípusok ára 1,5-1,7 százalékkal pattant. Délutánra az amerikai WTI spot ára 82 dollárra nőtt hordónként, a Brenttel pedig 86,8 dolláron kereskednek.

Increasing,Oil,Stock,Price.,Oil,Price,Up,Growth,Graph,3d
Fotó: Shutterstock

A kőolaj jegyzése már reggel emelkedni kezdett, bár még csak óvatosan. Az Erste magyarázata szerint két oka van a drágulásnak:

– Oroszországban nőtt a geopolitikai feszültség a hét végi terrortámadás után, 

– illetve kezd lassan láthatóvá válni, hogy az ukrán dróntámadások mekkora károkat okoztak az orosz finomítói rendszerben. 

Az OPEC+ tartja a termeléscsökkentési megállapodást, ami lent tartja a kínálatot, miközben Kínából javuló keresletről kap jelzéseket a piac. Az Oroszország elleni nyugati szankciók is kezdenek hatni: az indiai finomítók nem veszik át azt az orosz eredetű nyersolajat, amelyet a Sovcomflot nevű orosz állami cég szállít. A két ország viszonylatában ráadásul gondot okoz a pénzügyi elszámolás is, mivel a korábbi megoldások a nyugati szankciók miatt nehezen vagy egyáltalán nem működnek – értékeltek az Erste elemzői. 

A magyar autósoknak mindez persze rossz hír, annak azonban lehet örülni, hogy a dollár-forint kurzus lefelé tart hétfőn, a hazai deviza 0,4 százalékkal erősödik.