Katalizáló tényező hiányában a WTI és a Brent olajtípus négyhetes mozgóátlagának kereskedési tartománya a tízéves mélypontjára esett az elmúlt hetekben. A nyersolaj azonban folyamatos, de nyugodt tempóban emelkedett december óta, mivel a vörös-tengeri húszi lázadók támadásaikkal geopolitikai feszültséget okoztak és feszesebb piaci körülményeket teremtettek azzal, hogy több millió tonnányi nyersolaj és üzemanyagtermék rekedt a tengeren hosszabb ideig.

Lángoló tanker a Vörös-tengeren. A Marlin Luandát húszi rakéta találta telibe a múlt hónapban. / Fotó: AFP

Azóta az orosz finomítók ellen intézett ukrán dróntámadások következményeként nőtt a feszültség, s nyomában az üzemanyagárak is. Hozzájárultak a dráguláshoz az iraki tervek is, melyek arról szóltak, hogy a következő hónapokban csökkentsék az olajexportot a legutóbbi OPEC+ korlátokhoz képest megállapított túltermelés kompenzálására.

Friss lendületet adtak ezzel a hosszú ideje tartott árfolyamsáv kiterjesztéséhez. Az árat támogatta még a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb olajpiaci jelentése is, amelyben napi 1,3 millió hordóra emelték globális olajigényre vonatkozó előrejelzésüket, ezzel a 2024-es évre megállapított olajpiaci kitekintésükben a túlkínálatot hiányra változtatták, azt a feltételezést alapul véve, hogy az OPEC+ fenntartja a jelenlegi termelési korlátozásokat 2024-ig végéig.

A legutóbbi árfolyam-emelkedést kétségkívül az orosz termelési zavar hajtotta, miután az utóbbi időben több dróntámadás érte az olajfinomítókat, felhajtóerőt gyakorolva az energiahordozók árára, növelve a nyersolaj iránti keresletet. 

A JPMorgan becslése szerint napi 900 ezer hordó finomítói kapacitás esik ki orosz oldalon. 

Ez a fejlemény – attól függően, hogy meddig tartatnak a támadások és meddig húzódhat a helyreállítás – tartósabb kockázati felárat hozhat az olajpiacra, mint azok, amiket a vörös-tengeri decemberi támadások okoztak.

A Brent olajtípus technikai képe / Forrás: Saxo bank

Kim Cramer Larrson, a Saxo bank technikai elemzője szerint a grafikonon látható háromszögből való kitörés egy 5-8 százalékos emelkedést is jelenthet a nyersolaj piacán. Ez a Brent esetében a 90-93 dollár hordónkénti árfolyamszintet jelentené, ami rövid távon 88 dolláros szinten ütközhet ellenállásba, a szeptembertől decemberig tartó áresés 61,8 százalékos visszatérési szintjén. Az árfolyam emelkedésének 84,75 dolláros szint felett kell támaszt találnia, ha ez alatt zárna, az a felfelé tartó trend megtörését indikálhatná.