Megszaladt a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) szekere márciusban, a nagyfokú diverzifikációt költséghatékonysággal párosító befektetési eszközök világszerte meglehetősen keresettek voltak, és még a piaci hozamok is kedveztek az ilyen befektetést választóknak.

befektetés, Bitcoin,Cryptocurrency,Etf,,Exchange,Traded,Funds,Concept
Fotó: Shutterstock

Az ETF-ek globális vagyona 3,8 százalékkal 12 290,2 milliárd dollárra nőtt márciusban az LSEG Lipper friss adatai szerint. A 453,7 milliárd dolláros bővüléshez a friss befektetések 147,8 milliárd dollárral járultak hozzá, nagyobb részét azonban a hozamok tették ki. A kedvező piaci széljárás 306 milliárd dollárral értékelte fel a tőzsdén kereskedett alapok összvagyonát, vagyis kifizetődött ilyen eszközökben tartani a megtakarításokat.

Kockázatvállaló üzemmódban az ETF-eket kereső befektetők

A megtakarítók ezen belül is leginkább a részvényes termékeket keresték, bő 115 milliárd dollárt lekötve ezekben. A második legnépszerűbbnek a ETF-ek bizonyultak 23,7 milliárdos értékesítéssel. Az alternatív eszközökbe 6,3 milliárd dollárnyi friss megtakarítás érkezett, és közel másfél milliárdos tőke érkezett a pénzpiaci ETF-ekbe is. Az árupiaci termékek további 800 milliós, a vegyes ETF-ek 400 milliós beáramlást regisztráltak. Az ingatlan ETF-ek egyedüliként csekély, 50 millió dolláros kiáramlást könyvelhetek el.

A hónap nagy nyertesei az amerikai ETF-ek, melyekből összesen 55,5 milliárd dollárnyit vásároltak világszerte.

 A legkeresettebbek közé tartoztak emellett a globális, amerikai részvényeket nem tartalmazó eszközök is 8,4 milliárdos nettó értékesítéssel. A harmadik legnépszerűbb terméktípusnak a tajvani részvényekbe fektető ETF-ek bizonyultak 7,8 milliárdos tőkebeáramlással.

A befektetők általában véve is inkább a kockázatosabb eszközöket keresték, a tíz legnagyobb volumenben értékesített termék között hat részvény-, három kötvény- és egy alternatív ETF szerepel.

  • Ami a befektetések területi megoszlását illeti, 
  • a legnagyobb, 113,2 milliárdos tételben Észak-Amerikában táraztak be ETF-ekből, 
  • az európaiak 22,7 milliárd dollárért vásároltak be, 
  • az ázsiai befektetők 11,8 milliárd dollárral növelték kitettségüket. 
  • Afrikában csekély 300 milliós kereslet mutatkozott, 
  • a közép- és dél-amerikai térségben pedig 10 milliós visszaváltást regisztráltak.

Tengerentúli szolgáltatók dominálják az ETF-piacot

A befektetési szolgáltatók versenyében az amerikai vállalatok domináltak múlt hónapban is. A legtöbb pénzt a BlackRockhoz vitték a befektetők, a globális piacvezető amerikai alapkezelőhöz tartozó iShares ETF-jei 34,9 milliárd dolláros tőkebeáramlást regisztráltak. A második helyen a State Street Global Advisors végzett 25,6 milliárd dolláros lekötéssel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Vanguard állhatott fel 24,5 milliárdos friss megtakarítást bevonzva a piacról.

Tőzsdén kereskedett alapok nettó értékesítése és összvagyona, 2024. március
 

A piaci koncentrációt jól mutatja, hogy a három vezető amerikai befektetési vállalatnál ezzel már közel 8000 milliárd dolláros ETF-vagyont fialtatnak a befektetők, ami a globális állomány 65 százaléka. A teljes több mint négyötöde pedig 10 szolgáltatóhoz köthető.