Röviddel azután, hogy a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elindította a kelet-közép-európai piacokat lekövető CETOP NTR indexét, az OTP Alapkezelő és az OTP Global Markets közösen egy olyan ETF-et tett elérhetővé a magán- és intézményi befektetőknek, amely a térség hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit tartalmazza – írta pénzintézet közleménye alapján a Bank 360. 

_VEZ8797
Újabb nagy dobás az OTP-től / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az OTP CETOP ETF-ben három vezető hazai mellett (Mol, OTP, Richter) a cseh, horvát, lengyel, román, szlovák és szlovén tőzsdén jegyzett blue chipek kaphatnak helyet.

Kelet-Közép-Európa ma a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, jelentős növekedési potenciállal, amely minden befektető számára izgalmas lehetőség lehet

– szögezte le a közleményben a Fazekas Gábor, az OTP Global Markets igazgatója. Hozzátette: a nyugat-európai, tengerentúli és távol-keleti magán-, illetve intézményi befektetők sok esetben nehézkesen érik el régiónk helyi piacait: akár azért, mert ezek a piacok például egy amerikai nyugdíjalap számára egyszerűen túl kicsik, akár amiatt, mert egy hongkongi magánbefektető számára túl távoliak és egzotikusak.

Ezen a helyzeten változtathat az OTP CETOP ETF, amellyel anélkül lehet egyszerűen befektetni a kelet-közép-európai régió meghatározó részvényeibe, hogy a befektetőnek el kellene igazodnia a helyi piaci sajátosságok között. Az akár 25 tagú indexkosarat az említett hét ország tőzsdéinek legnagyobb forgalmú részvényei alkotják, igazodva a félévente újrasúlyozott CETOP NTR indexhez.

„Az OTP csoport által megvalósított ETF-fejlesztés fontos mérföldkő, mind a Budapesti Értéktőzsde termékkínálatát, mind a hazai és a nemzetgazdaság régiós súlyát tekintve. Míg a CETOP NTR index referenciamutatóként szolgál a régió tőkepiaci krémjének teljesítményére vonatkozóan, a termékhez kapcsolódó ETF még egy lépéssel beljebb tereli az érdeklődő befektetőket, hiszen általa közvetlenül befektethetővé válnak a közép-európai tőzsdék részvénypiaci tendenciái” – mutatott rá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Az OTP CETOP ETF-et 10 euró névértékkel vezették be a BÉT-re. 

A befektetési jegyek ugyanúgy viselkednek, mint egy tőzsdei részvény: folyamatosan lehet adni és venni őket kereskedési időben az aktuális piaci áron. Az OTP Bank mint árjegyző likviditást biztosít az ETF piacán. Osztalékot – a mögöttes CETOP NTR indexhez hasonlóan – az ETF sem fog fizetni a befektetőknek, azonban a befolyó osztalékok újratőkésítése révén a piacok valós teljesítményét fogja mutatni.

Hamarosan elstartol a BUX versenytársa, a CETOP

Kiszámoltuk, mennyit hozott volna a CETOP NTR, azaz a Budapesti Értéktőzsde február 19-én induló új Közép-európai Blue Chip Nettó Hozam Indexe, azaz egy azt követő alap, ha egy éve vásároltunk volna be belőle. Természetesen mindez inkább játék, hiszen nem volt sem index, sem alap. Mivel azonban az index nemsokára elstartol, akár komolyra is fordulhat a spekuláció.