Kamattartásra számít a piac az amerikai jegybank szerepét játszó Fed kedden kezdődött kétnapos kamatdöntő ülésén. A döntést szerda este 8 órakor jelenti be Jerome Powell Fed-elnök. Az irányadó rátát hónapok óta két évtizedes csúcson, az 5,25-5,50 százalékos sávban tartják az amerikai jegybankárok. A piac korábban nyári kamatvágást árazott, most inkább azt mutatják a határidős árak, hogy csak szeptemberben indulhat a régóta várt kamatcsökkentési periódus. Kérdés, hogy Powell verbálisan, legalább utalás szinten megerősíti-e az őszi várakozást. Amennyiben igen, akkor dollárerősödés, s nagy eséllyel forintgyengülés indulhat.   

Fotó: AFP

Az év első három hónapjának vártnál erősebb inflációja és a továbbra is meglepően feszes felülírta a jegybankárok korábbi ígéreteit. Ráadásul a kamatvágás egyre kínosabb halogatása azt a spekulációt is felerősíti, hogy 

hosszabb távon is magas szinten ragadhatnak a kamatok.

Ennek oka az lehet, hogy szép csöndben a korábban becsültnél jóval magasabbra kúszott az úgynevezett semleges kamatláb, vagyis az a kamatszint, amely kiegyensúlyozza a keresletet és a kínálatot, s akkor is stabilan tartja az inflációt és a munkanélküliséget, amikor felpörög a gazdaság. 

A Wall Streeten most az a várakozás, hogy 

Powell megismételheti két héttel ezelőtti üzenetét,

amikor azt mondta, hogy a legfrissebb adatok „nyilvánvalóan nem adtak nagyobb bizalmat” arra vonatkozóan, hogy az tovább csökken a 2 százalékos cél irányába, inkább azt jelzi, hogy valószínűleg a vártnál tovább tart az inflációs cél elérése. 

A legtöbb stratéga egy vagy két kamatvágást valószínűsít ebben az évben, de egyre többen fogadnak arra, hogy idén egyáltalán nem lesz kamatcsökkentés.   Más kérdés, hogy a Fed-tisztviselők jelenleg érvényes, még márciusban gyűjtött konszenzusa továbbra is legalább két kamatvágás ebben az évben.

A forint szempontjából az lenne érdekes, ha Powell szóbeli utalással felerősítené a piac által már árazott szeptemberi kamatvágási várakozást, ami dollárerősödést hozhat, mert mostanáig a nyári kamatvágás lehetősége volt napirenden

– mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Ebben az esetben a magyar deviza gyengülhet.

Szintén forintgyengülésre lehet számítani abban a kevéssé valószínű, de az elmúlt hónapok amerikai inflációs és munkaerőpiaci adatai fényében nem kizárható esetben, ha a Fed-elnök még a kamatemelés lehetőségét is megemlítené.