BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Poland Crypto Currency, ether, bitcoin, etf

Ether-ETF-ek: erre senki nem számított, akár már holnap megkaphatják az indulási engedélyeket – felrobbant az árfolyam

Az amerikai tőzsdefelügyelet egyes értesülések szerint váratlant húzhat, és akár már holnap engedélyezheti a második legnagyobb kriptodeviza tőzsdén kereskedett alapjainak elindítását. Az ether-ETF-ek hatalmas lökést adhatnak a kriptopiacnak.

Nagyon úgy tűnik, minden korábbi, kifejezetten sokat hangoztatott ellenérzése ellenére mégis megadhatja a kellő engedélyeket az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a világ legnagyobb tőkepiacán jegyzett ether-ETF-ek elindulásához, ami nemcsak a piacokat, de még a bitcoin alapok elindulását szinte percre pontosan eltaláló elemzőket is látványosan meglepte.

Poland Crypto Currency, ether, bitcoin, etf
Úgy tűnik, a vártnál sokkal korábban jöhetnek az amerikai ether-ETF-ek / Fotó: NurPhoto via AFP

Hatalmas, de pozitív meglepetést kapott a kriptopiac

Eric Balchunas és James Seyffart, a Bloomberg elemzői ugyanis egy tegnap éjszakai X-bejegyzésükben közölték: úgy értesültek, hogy a felügyelet egy teljesen váratlan 180 fokos fordulatot vehet az eddigi ether-ETF politikájával kapcsolatban, és azoknak a befektetési vállalatoknak, akik ma késő délutánig beadják az összes kért dokumentumot az alapjaikkal kapcsolatban, 

akár már holnap megadhatják az engedélyeket az ether-ETF-jeik elindítására.

Ez a váratlan irányváltás távolról sem csak az elemzőket lepte meg: a befektetők is látványosan elvesztették a fejüket a piacon , az ether árfolyamát egy közel 20 százalékos raliba tolták a hírek nyilvánosságra kerülését követő percekben, az idei kriptopiaci rali előtt rég nem látott közelségbe helyezve ezzel a kurzust a token történelmi árfolyamcsúcsát jelentő 4867 dolláros szinthez.

Az SEC várható döntésével kapcsolatban a Bloomberg szakértői kiemelték: a jóváhagyás esélyét, aminek egyre inkább politikai vetülete is van a közelgő amerikai elnökválasztás és a belpolitikai viszályok miatt, továbbra sem emelik 75 százalék felé modelljeikben, az ugyanakkor beszédes, hogy az emelést megelőző állapot a 25 százalékos bizonyossági szintet jelentette. 

Az odds-ok 75 százalék felé emeléséhez további információkra van szükségük 

– tették hozzá az elemzők. 

Seyffart és Balchunas a bitcoin-ETF-ek januári jóváhagyása előtt egyébként nem sokkal 90 százalék feletti esélyt adott a legnagyobb kriptodevizával kapcsolatos pozitív döntésre, akkor igazuk lett.

Ha az SEC 

  • a holnapi határidővel nem dönt az ether-ETK-ek elindításáról, 
  • akkor a befektetőknek jó eséllyel augusztusig kell majd várniuk a pozitív döntésre.

Nem csak az ether-ETF-eken keresztül intézményesül a kriptopiac

Szintén friss hír, hogy több mint tíz, a cégnél töltött év után lemondott tisztségéről a Grayscale, azaz az egyik legnagyobb bitcoin-ETF-fel rendelkező befektetési alapkezelő cég vezérigazgatója, Michael Sonnenshein, helyét pedig Peter Mintzberg, a Goldman Sachs vagyonkezelési részlegének globális stratégiai vezetője veszi majd át augusztus 15-ével.

Sonnenshein kriptopiaci érdemeit nehezen lehetne vitatni: az ő vezetésével perelte például be a cég az SEC-t azért, mert az meg akarta tiltani nekik, hogy zárt végű bitcoin alapjukat tőzsdén kereskedetté alakítsák – a pert a Grayscale pedig meg is nyerte, ami hatalmas lépést jelentett a bitcoin-ETF-ek elindulása felé.

Igaz, a cég bitcoin alapja azóta nem sok jót élt meg, hiszen közel 17 milliárd dollárnyi tőke áramlott ki a GBTC névre keresztelt alapjából, mivel újdonsült versenytársainál sokkal magasabb kezelési költséggel dolgozott. Ennek eredményként 

a Grayscale a napokban el is vesztette elsőségét a BlackRock IBIT alapjával szemben

a kezelt tőkét tekintve: a GBTC már csak 17,81 milliárd dollár felett rendelkezik, míg az IBIT már 17,94 milliárd dollárral gazdálkodik.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.