A Sony Pictures Entertainment és az Apollo Global Management 26 milliárd dolláros készpénzes ajánlatot tett a Paramount Global felvásárlására – írta csütörtökön a The Wall Street Journal és a New York Times is piaci hírekre hivatkozva.

Hollywood Exteriors And Landmarks - 2022HOLLYWOOD, CA - SEPTEMBER 21: A general view of the Paramount Global West Coast headquarters, home of Paramount+, at Columbia Square on September 21, 2022 in Hollywood, California. (Photo by AaronP/Bauer-Griffin/GC Images)
Japán kézbe kerülhet a Paramount, a világ egyik legnagyobb filmvállalata / Fotó: Getty Images

A források szerint a két cég szerdán nyújtotta be hivatalosan az ajánlatot. Hangsúlyozták azonban, hogy az ajánlat nem kötelező érvényű, és csak alapként szolgál a jövőbeli tárgyalásokhoz.

Emellett az ajánlat elfogadása esetén a Sony szakmai befektetőként többségi részvényessé válna, vállalva a cég operatív irányítását is, míg az Apollo pénzügyi befektetőként kisebbségi részvényes lenne.

A hírre több mint 12 százalékkal, 13,78 dollárra lőttek ki a Paramount részvényei.

Az elmúlt hetekben a Paramount vezetői a Skydance Mediával való egyesülés lehetőségét vizsgálták, és a múlt hónapban kizárólagos tárgyalásokba is kezdtek. Ez a kizárólagossági időszak pénteken lejár, így lehetőségük nyílik más kérőkkel is tárgyalni.

Korábban az Apollo már benyújtott egy 26 milliárd dolláros ajánlatot a Paramountra, amelyből azonban 12 milliárdot részvényekben, illetve adósságátvállalásként teljesítettek volna, ám ez nem nyerte el az igazgatótanács tetszését.

A napokban a tárgyalások közepette váratlanul lemondott tisztéről Bob Bakish, a Paramount vezérigazgatója.