A doppingvétség miatt nyolc évre eltiltott orosz súlyemelő, Tatyjana Kasirina a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) friss határozata értelmében három világbajnoki, három Európa-bajnoki címétől és számos további győzelmétől kénytelen örökre búcsút venni, amelyeket 2013 és 2017 között szerzett.

Weightlifting European Championships 2017
A világ legerősebb női súlyemelőjeként tartották számon.
Fotó: STRINGER

A CAS ítélete – amelyről az insidethegamnes.biz szakportál számolt be – azt is jelenti, hogy Kasirinát megfosztották a 2014-es kazahsztáni világbajnokságon női ólomsúlyban felállított valamennyi világcsúcsától is. A független sportjogi testület az után határozott az ügyben, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbezést nyújtott be az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) fegyelmi bizottságának azon döntése ellen, 

amely Kasirinát minden doppingvétség alól felmentette.

A hosszú időn át a világ legerősebb női súlyemelőjeként számon tartott sportolót 2020 novemberében ideiglenesen felfüggesztették tiltott anyag vagy tiltott módszer használata vagy használatának kísérlete miatt. Nyolc hónappal később a RUSADA-testület viszont rehabilitálta őt, ám már túl késő volt ahhoz, hogy kvalifikálja magát a tokiói olimpiára. A WADA tavaly ősszel benyújtott fellebbezése nyomán született meg a mostani CAS-döntés és lépett életbe Kasirina nyolcéves eltiltása, amely augusztus utolsó hetében kezdődött, és az orosz sportoló 40 éves korában ér véget.

Semleges színekben indulhatnak az orosz és fehérorosz versenyzők a vizes versenyeken

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA) szigorú szabályok mellett az egyéni sportágakban jóváhagyta az orosz és fehérorosz versenyzők indulását semleges státuszban. Kitétel azonban, hogy az adott sportolók nem támogathatják az ukrajnai háborút, illetve el kell fogadniuk, hogy a viadalokon nem versenyezhetnek nemzeti zászlajuk alatt és a himnuszukat sem játsszák le.