Közélet

Semleges színekben indulhatnak az orosz és fehérorosz versenyzők a vizes versenyeken

Kitétel azonban, hogy az adott sportolók nem támogathatják az ukrajnai háborút, illetve el kell fogadniuk, hogy a viadalokon nem versenyezhetnek nemzeti zászlajuk alatt és a himnuszukat sem játsszák le.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA) szigorú szabályok mellett az egyéni sportágakban jóváhagyta az orosz és fehérorosz versenyzők indulását semleges státuszban.

Russian swimmer Alexander Sukhorukov leads the men's 4x200m Freestyle race ahead of US Garrett Weber-Gale at the 10th FINA shourt-course world championship in Dubai on December 16, 2010. The Russian team won the gold and set a new world record of 6:49.04. AFP PHOTO/PATRICK BAZ (Photo by PATRICK BAZ / AFP)
Fotó: PATRICK BAZ

Számonként egy-egy orosz és fehérorosz indulhat a nemzetközi versenyeken, olyan sportágakban, amelyekben az időt vagy az eredményt egyetlen sportoló szereplése határozza meg.

A kritériumok között a szigorú doppingellenőrzések mellett szerepel az is, hogy az adott sportolók nem támogathatják az Ukrajna elleni orosz inváziót, illetve el kell fogadniuk, hogy a viadalokon nem versenyezhetnek nemzeti zászlajuk alatt és a himnuszukat sem játsszák le.

Ezeknek a kritériumoknak elméletileg nem felel meg a 100 és a 200 méteres hátúszás regnáló olimpiai bajnoka, Jevgenyij Rilov

akit a WA még áprilisban kilenc hónapra eltiltott, mert részt vett egy moszkvai felvonuláson, amely Oroszország ukrajnai háborúját támogatta.  A 25 éves Rilov több sportolóval együtt a hadműveletek jelképének számító Z betűt viselte öltözékén az eseményen, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent. 

Mégsem indulhatnak oroszok és fehéroroszok az Ázsia Játékokon

Az előzetes elképzelésekkel ellentétben szeptember 23. és október 8. között mégsem lesznek Hangcsouban az orosz és fehérorosz sportolók.

 

World Aquatics Ukrajna orosz sportolók
Kapcsolódó cikkek