Oroszok csak semleges színekben és egyéni sportszámba nevezhet a 2024-es nyári, párizsi olimpiára. A semleges színekben versengő sportoló nem versenyezhet nemzete zászlója vagy bármilyen emblémája alatt, valamint győzelme esetén a himnuszt sem játsszák le neki.

Paris,,France,,July,7,,2023:,Iconic,Gesture:,Statue,Of,Athletics
Maréknyi orosz sportolóra számít a NOB alelnöke.
Maréknyi orosz sportolóra számít a NOB alelnöke.
Fotó: Shutterstock

Mivel Oroszország nem versenyezhet, az állampolgárai csapatsportban nem vehetnek részt a játékokon. Ez vonatkozik azokra is, akik orosz katonai klubban készültek – tájékoztatta a sajtót John Coates, aki számítása szerint

mindent összevetve körülbelül 40 orosz versenyezhet a párizsi olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy korlátozza Oroszország és Fehéroroszország részvételét a játékokon, ezzel reagálva Ukrajna lerohanására. A párizsi olimpiát érintő konkrét döntés értelmében nem vehetnek részt az olimpián azok a sportolók sem, akik habár más nemzethez tartoznak, de aktívan támogatják az ukrajnai háborút, vagy pedig leszerződtek az orosz vagy a fehérorosz hadsereghez.

Vannak, akik még semleges színekben sem engednék be az oroszokat az olimpiára

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter és Anne Hidalgo párizsi polgármester sem látja örömmel az orosz sportolókat a nyári olimpián.

Jobb szeretném, ha nem jönnének. Nagyon-nagyon nehéz lesz látni ezeket a sportolókat, még a semleges zászló alatt is.

– mondta Hidalgo a Reutersnek.

A háborút különleges katonai műveletnek minősítő orosz állam „illegitimnek, igazságtalannak és elfogadhatatlannak” nevezte a korlátozásokat, de az orosz olimpiai bizottság jelzése szerint a sportolói nem bojkottálják a játékokat.

Matvij Bidnyij, Ukrajna megbízott ifjúsági és sportminisztere januárban még arról beszélt, hogy ha oroszok és fehéroroszok is részt vehetnek a párizsi olimpián, akkor Ukrajna bojkottálni fogja azt. A The Guardian értesülése szerint erről eddig nem született döntés. 

Az oroszok a legutóbbi, tokiói nyári játékokon is szankciók alatt versenyezhettek, akkor doppingbotrányok miatt. A Covid-pandémia miatt 2021-ben megtartott olimpián 335 orosz vett részt, akik közül 71-en szereztek érmet, míg a 101 fehérorosz sportoló közül heten.

Terrorfenyegetettség a párizsi olimpia megnyitóján: a nézők nem fognak örülni Macron döntésének

Terrorfenyegetettség miatt kevesebben nézhetik a helyszínről a párizsi nyári olimpia megnyitóját. Olimpiai nyitóünnepséget még soha nem rendeztek szabadtéren, így a biztonságra többet kell áldozni.