Sportgazdaság

Ukrajna bojkottálhatja a párizsi olimpiát

Kijev bojkottálhatja a párizsi olimpiát, ha orosz és fehérorosz sportolók is fognak versenyezni. Az ukrán sportminiszter az iráni sportolók problémáját is felvetette, mivel országuk harci drónokkal látja el Oroszországot.

December 8-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach bejelentette oroszok és fehéroroszok részvételét a 2024-es franciaországi olimpián azzal a feltétellel, hogy semleges státuszban, állami jelkép nélkül indulnak – írta a Kyiv Post.

FRANCE - ILLUSTRATION - PARIS - DEMONSTRATION IN SUPPORT OF UKRAINE
Az orosz sportolók indulása ellen tüntetnek Párizsban.
Fotó: Hans Lucas via AFP

Az ukrán sportolók szerint a döntés nem megy elég messzire, mivel a résztvevők egy része továbbra is támogathatja Oroszország invázióját, annak ellenére, hogy semleges zászló alatt versenyez.

Ennek előzménye, hogy egy hónappal Ukrajna megtámadása után egy orosz tornász, annak ellenére, hogy semleges zászló alatt versenyzett,

egy Z szimbólumot ragasztott az egyenruhája elejére, amikor felállt a dobogóra egy katari versenyen.

 

Párizsi olimpia: semleges színekben indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók

Döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, semlegesként indulhatnak a háborús ország sportolói. Mindössze 11 egyéni semleges sportoló érintett, nyolc orosz és három fehérorosz útlevéllel.

Az egyes sportolókat nem lehet megbüntetni kormányaik tetteiért

– hívta fel a figyelmet Bach. Kiemelte, hogy az orosz–ukrán háború egy a 28 konfliktus közül, amely épp a világon zajlik, és az összes sportoló békésen versenyez egymással.

Bár Fehéroroszország és Oroszország csapatai nem indulhatnak Párizsban, és emiatt jelenleg 11 sportoló felel meg az olimpiai részvétel feltételeinek (nyolc orosz és három fehérorosz), Ukrajna mégis elégedetlen a NOB döntésével.

Matvij Bidnyij, Ukrajna megbízott ifjúsági és sportminisztere és ukrán sportolók nyílt levelet írtak az orosz sportolók versenyzésének megtiltásáért, a NOB azonban egyelőre nem válaszolt.

A Kyiv Postnak adott exkluzív interjújában Bidnyij kijelentette: Ukrajna továbbra is abban reménykedik, hogy az oroszok és a fehéroroszok még „semleges” státuszban sem indulhatnak. Kiemelte: az ukrán kormány és a sporttársadalom folytatni fogja kampányát.

A beszélgetésben kitért arra is, hogy Irán harci drónokat küldött Moszkvának, melyeket bevetnek a harcban. Kiemelte, tiltakoznak ez ellen is, de a NOB nem tartja napirenden a témát.

 

bojkott ukrajna Olimpia 2024
Kapcsolódó cikkek