Telekommunikáció

A Nokia névutódja piacvezető szeretne lenni

Tőkét emelt növekedésének finanszírozásához a Nokia mobiltelefon-márkanevet licenc alatt használó finn HMD. A cég működésének első évében, 2017-bem 70 millió Nokia márkaneves mobiltelefont értékesített, és 1,8 milliárd euró bevételre tett szert. A HMD a hétfőn bejelentett 100 millió dolláros tőkebevonással a Nokia márkaneves modellpaletta bővítését és kulcsfontosságú piacain az értékesítését csatornák megduplázását tervezi finanszírozni.

Célunk az, hogy a globális okostelefon-piac egyik vezető szereplőjévé váljunk, és első évünk értékesítési sikerei meg is erősítenek bennünket abbéli meggyőződésünkben, hogy az idén is és az elkövetkező években is folytatni tudjuk a növekedést – jelentette ki közleményben a HMD vezérigazgatója, Florian Seiche.

A HMD tőkeemelésében többek között részt vett a DMJ Asia Investment Opportunity befektetési alap, valamint a Foxconn leányvállalata, a HMD számára a Nokia mobiltelefonokat gyártó FIH Mobile is. A tőkeemelést a Nokia egykori első alelnöke, Jean-Francois Baril által vezetett Ginko Ventures szervezte meg.

A FIH Mobile által gyártott Nokia márkaneves okostelefonok Android operációs rendszeren futnak. A HMD jogdíjat fizet a márkanév használatáért a Nokia Corp. vállalatnak. A Nokia nem rendelkezik befektetéssel a HMD-ben.

Forrás: AFP

A Nokia elvétette a lépést az érintőképernyős okostelefonok megjelenésekor, kimaradt az üzletből, ezért mobiltelefon üzletágát 2014-ben eladni kényszerült a Microsoftnak.

A Nokia azóta mobil távközlési hálózati berendezések gyártásával és technológiai szolgáltatásokkal foglalkozik. A Microsoft 2016-ban adta el a mobiltelefon üzletágat a Nokia egykori vezető munkatársai által alapított HMD vállalatnak, amely egyúttal márkanév használati szerződést is kötött a Nokia céggel.

A Counterpoint Research piackutató cég kimutatása szerint 2017-ben az alacsony árkategóriás egyszerű mobiltelefonok piacán a Nokia márka bonyolította a legnagyobb forgalmat, és a márka a 11-ik helyet szerezte meg az okostelefonok világpiaci rangsorában is.

HDM okostelefon Nokia
Kapcsolódó cikkek