Telekommunikáció

Átadták az Ericsson új budapesti székházát

Magyarország ma már nem csak mer gondolkodni, hanem időnként mer magyarul gondolkodni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, az Ericsson Magyarország új budapesti székháza és fejlesztési központja megnyitó ünnepségén. Börje Ekholm, az Ericsson Group elnök-vezérigazgatója kifejtette, az Ericsson elismeri a magyar kutatók és mérnökök tehetségét.

A kormányfő hozzátette, ez látható az adórendszeren, a költségvetési gazdálkodáson, a befektetéstámogatási rendszeren, a külpolitikán, a határvédelmen vagy a migrációs politikán is.

A saját logikánkat követjük, ehhez jó adottságaink vannak, a svédekhez hasonlóan egyedülálló a nyelvünk és egyedülálló az észjárásunk – jelezte.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Ericsson Ház megnyitóünnepségén
Fotó: Koszticsák Szilárd

Kiemelte, a telekommunikáció európai úttörői között a kezdetek óta ott voltak a svédek mellett a magyarok is.

Puskás Tivadarnak köszönhetően Magyarország gyorsan a távközlés élvonalába került

- emlékeztetett. Ez az Ericsson alapítójának, a svéd telekommunikáció atyjának, Lars Magnus Ericssonnak is feltűnt, 1911-ban az első külföldi beruházó Magyarországon ebben a szektorban az Ericsson volt – idézte fel Orbán Viktor.

Börje Ekholm, az Ericsson Group elnök-vezérigazgatója az átadón kifejtette,

az Ericsson elismeri a magyar kutatók és mérnökök tehetségét, a magyarországi kutatási és fejlesztési egység folyamatos bővülése az ő munkájuknak köszönhető.

A szakember kiemelte, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel kedden aláírt szándéknyilatkozatuk az oktatás, a kutatás és az innováció területén folytatott együttműködés kiterjesztésére – jól mutatja elkötelezettségüket az ország iránt.

A 24 ezer négyzetméteres épületet a Wing Zrt. építette fel 201 alvállalkozó bevonásával. A fejlesztővel az Ericsson hét éves bérleti szerződést kötött

- mondta Éry Gábor.

A 28 éve Magyarországon jelen lévő vállalat itteni vezérigazgatója közölte: az Ericsson Magyarország kétezer munkavállalója közül több mint 1700-an fognak dolgozni a budapesti egyetemi városrész szívében található irodaházban. Ebből 1400 dolgozó munkája közvetlenül a k+f-hez kapcsolódik, a többiek a szolgáltatás, értékesítés és üzleti területeken tevékenykednek majd.

Az új Ericsson székház teljes beruházási költsége 56 millió euró (17,9 milliárd forint) volt.

Az ingatlan építése során nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra, s ennek köszönhetően az irodaház LEED Gold minősítést nyert el. A tervezésnél és az alapanyag használatnál a fejlesztő a helyi gyártású, valamint az újrahasznosított anyagokat részesítette előnyben, továbbá energiahatékony megoldásokat választottak a vízhasználat, a világítás, az árnyékolás, valamint az üzemeltetés terén.

Orbán Viktor megnyitó Erticsson Ház
Kapcsolódó cikkek