Telekommunikáció

Ősztől lőhetik le a Telekom sms-feltöltését

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének kilencven napja van eldönteni, hogy jogerősen betiltja-e a Magyar Telekom sms-üzenettel való telefonegyenleg-feltöltési rendszerét. A távközlési cég a bíróságon nyerhet némi időt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke bírálja el másodfokon a Magyar Telekom fellebbezését, amelyet az sms-üzenettel való egyenlegfeltöltés hatósági tiltása miatt nyújtott be a távközlési cég. Erre Karas Mónikának kilencven napja van – tájékoztatta a Világgazdaságot az NMHH kommunikációs igazgatósága.

Szeptember elejéig biztosan eldől az NMHH-Telekom sms-háború
Fotó: Shutterstock

Az ügyben az NMHH elsőfokú hatóságként kedden hozta nyilvánosságra a Telekomot szankcionáló határozatát, mely azonban nem jogerős. Az elnök szeptemberig meghozott döntése viszont már jogerős lesz, vagyis kötelező érvényű a társaságra. Arra lehet számítani, hogy ha az NMHH elnöke elutasítja a Telekom fellebbezését, a multi bíróság elé viszi az ügyet. Bár a közigazgatási pernek önmagában nincs halasztó hatálya, a szolgáltató azonnali jogvédelem iránti kérelmet nyújthat be. Ez pedig azért érheti meg a Telekomnak, mert ha az igazságszolgáltatás helyt ad a kérvénynek, akkor a bírósági eljárás jogerős befejezéséig nem kell az NMHH-elnök döntését végrehajtania.

E forgatókönyv szerint az sms-telefon­fel­töltés ügye akár évekig is elhúzódhat, ami nem jó hír a fogyasztóknak.

Az NMHH szerint a magyar piacon egyedül a Telekom által használt sms-üzenettel való telefonegyenleg-feltöltés alkalmas a visszaélésekre. A hatóság hosszú ideje foglalkozik a kérdéssel, 2017. március elején pedig hivatalosan is felügyeleti eljárást indított, miután több panasz érkezett hozzájuk ilyen típusú csalásról. Lapunknak azt írták, hogy a vizsgálat alapvető célja a rendszer biztonságának megteremtése volt, a konkrét intézkedéseket viszont a társaságra bízták. „Velünk ellentétben a Telekom álláspontja, hogy megtette a kellő lépéseket, és a további változtatásoktól elzárkózott” – emelték ki.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

NMHH SMS-feltöltés ELJÁRÁS Telekom
Kapcsolódó cikkek