Telekommunikáció

Az amerikai külügy teljesen elzárkózik a Huawei-től

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint a vállalat részvételével nem lehet megbízható újgenerációs távközlési hálózatokat kiépíteni.

A kínai Huawei részvételével nem lehet megbízható újgenerációs (5G) távközlési hálózatokat kiépíteni, és az Egyesült Államok kormánya nem engedheti meg, hogy állampolgárainak magánjellegű adatai vagy biztonsági szempontból fontos információk megbízhatatlan hálózatokon keresztül áramoljanak

– figyelmeztetett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken Berlinben.

Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után hangsúlyozta, gondoskodni kell arról, hogy az amerikai információk „ne a kínai kommunista pártnál kössenek ki”.

Fotó: MTI/AP/Andy Wong

Minden ország „szuverén döntése”, hogy együttműködik-e a Huaweijel, de mindenkinek meg kell fontolnia, hogy Washington megítélése szerint ez kezelhetetlen kockázatokhoz vezetne.

Az amerikai diplomácia tavaly áprilisban kinevezett vezetője először látogatott el a német fővárosba.

Megbeszélést folytatott Angela Merkel kancellárral is. A találkozó előtt tett nyilatkozatában kiemelte, hogy Németország „fontos szövetséges”. A kancellár azt mondta, hogy az Egyesült Államok Németország legfontosabb Európán kívüli partnere.

5G Amerika Huawei
Kapcsolódó cikkek