Telekommunikáció

Filléres okostelefonok hozhatnak digitális forradalmat Afrikában

A Föld lakosságának fele napjainkban sem fér hozzá az internethez, közülük sokan Afrikában élnek. Az okostelefonok tudását és a hagyományos készülékek hosszú üzemidejét ötvöző 20 dolláros mobil egymilliárd embert köthet be a világhálóra.

Bár az internetfelhasználók száma rohamosan növekszik, a világ népességének több mint fele továbbra sem rendelkezik internethozzáféréssel a Világbank adatai szerint. Míg az Európai Unióban négyből öten, addig az 1,3 milliárd lakosú Afrikában csupán alig minden negyedik ember fér hozzá a világhálóhoz, azaz közel egymilliárd ember nem.

Pedig azokban az országokban, ahol nagyobb az internetpenetráció, ott jellemzően az egészségügyi ellátás és az oktatás színvonala is magasabb, de általában véve a gazdasági fejlődés is erőteljesebb.

Az internethasználók körének 10 százalékpontos emelése átlagosan mintegy másfél százalékponttal növeli a GDP-t a fejletlen államokban.

Az elektronikus csatornáknak köszönhetően pedig jellemzőbb a nemek közötti egyenlőség és a kormányzás is átláthatóbb.

Komoly társadalmi-gazdasági érvek szólnak tehát a hálózatot használók körének szélesítése mellett, ami ugyanakkor éppen a világ legelmaradottabb területein jelent kihívásokat. Így Afrikában, ahol a gyorsan növekvő népesség alacsony jövedelmű és nagyrészt olyan vidéki településeken él, ahová nemcsak az internetet, hanem az elektromos áramot is körülményes elvezetni.

Fotó: Isaac Kasamani/AFP

Néhány telefonszolgáltató azonban egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a helyi, rurális szükségletekre szabott okostelefonokkal szélesebb rétegeket kapcsoljon be a világhálóra az afrikai piacon – írja a Bloomberg.

A kontinens két legnagyobb mobilszolgáltatója, a dél-afrikai MTN Group és a francia Orange SA az idei évben vágott bele egyszerűsített okostelefonok értékesítésébe, amelyet mindössze 20 dollárért kínálnak a szerény körülmények között élő afrikai lakosságnak. A készülékeknek okostelefonos „agyuk” van, a külső megjelenésük viszont a maroktelefonok hőskorát idézik.

Az öszvértelefonok szoftverét fejlesztő KaiOS Technologies újragondolt mindent, hogy az okostelefonok lényegi képességeit megtartva, az akkumulátor üzemidejének növelése mellett és a költségeket csökkentve olyan készülékkel álljon elő, amely a helyi adottságokhoz igazodva segíthet lebontani a digitális szakadékot.

Az egyszerű okostelefonból hiányzik az érintőkijelző, ami az egyik legköltségesebb mobilalkatrész. Helyette olcsó, műanyagból készült hagyományos nyomógombokkal kezelhető a készülék, melynek kijelzője is jóval kisebb, mint a napjainkban elterjedt legmodernebb mobiloké. A készülékek a helyi infrastruktúra elmaradottságához idomulva a 4G helyett a 3G-s hálózatokra tervezték, és az előállítási költségek lefaragása érdekében memóriájuk mérete is csupán negyede az androidos készülékekének, az afrikai piacra szánt telefonok így egyszerre jóval kevesebb feladatot tudnak kezelni.

Fotó: KaiOS

A visszametszett számítási kapacitásokért cserébe hosszú üzemidőt kapnak a fogyasztók, a gyártó szerint öt napig is kibírja egy feltöltéssel, ami igencsak jól jön Afrikában, ahol sok helyen még mindig nem alapvető adottság a folyamatos áramellátás.

A telefont a Qualcomm régebbi, módosított chipje hajtja, ami viszont mindössze 3 dollárba kerül, szemben a mai csúcsmodellekben ketyegő 50 dollár előállítási költségű processzorokkal.

A fapados afrikai okostelefon összerakása csupán 15 dollárból jön ki az IHS Markit elemzői becslése szerint, ami fele a második legolcsóbb hasonló készülék árának. Csak az összehasonlítás kedvéért: a legújabb iPhone-modell előállítása 390 dollárba kerül.

A speciális szoftverével ellátott telefonokból idén mintegy 100 millió darabot terveznek eladni, ami 50 százalékos emelkedést jelentene, egyben a világ egyik legdinamikusabban növekvő mobilos operációs rendszerévé tenné a KaiOS-t – írja a Bloomberg.

A cégben a Google is meglátta a fantáziát, a techóriás tavaly 22 millió dollárt invesztált a szoftverfejlesztő vállalatba, amely idén májusban újabb 50 millió dolláros támogatást kapott befektetőktől. A vállalat gyors növekedése pedig azt példázza, hogy akár egy pár ezer forintért megvásárolható mobiltelefon is fontos innovációvá válhat.

okostelefon Afrika internet KaiOS mobil
Kapcsolódó cikkek