Telekommunikáció

Az 5G-nél tízszer gyorsabb adatátviteli technológiát hozott létre a 4iG és a BME

Régiónkban egyedülálló fejlesztést mutatott be a 4iG és a Budapesti Műszaki Egyetem. A BME kutatói kifejlesztettek és meg is építettek egy 6 gigahertzes frekvencián működő 5.5G antennát. A technológia az eddig ismert 5G-nél tízszer gyorsabb letöltési sebességre képes. A laboratóriumi teszteken 10 gigabyte per másodperc adatátviteli sebességet is sikerült elérni az 5.5G-vel.

Az 5G-hez képest akár tízszeres letöltési sebességre képes 5.5G technológiát mutatott be a 4iG és a Budapesti Műszaki Egyetem. Ez az első 6 gigahertz frekvencián működő mobilhálózat a kelet-közép-európai régióban – hangzott el az egyetem és a 4iG közös sajtóeseményén.

4ig
5.5G
6 gigahertz
Az 5G-nél tízszer gyorsabb adatátviteli technológiát hozott létre a 4iG és a BME. A fotón Fábián Gergely / Fotó: VG

Az BMI Villamosmérnöki és Informatikai Karán a 4iG Csoporttal közösen kifejlesztett új antennatechnológiát a kutatók fel is építették az egyetem bázisállomásán. A kar dékánja, Charaf Hassan elmondta:

Mi itt a BME-n nemcsak tanulmányokban publikáljuk az eredményeinket, hanem azokat meg is valósítjuk. Az ilyen fejlesztések nemzetgazdasági jelentőségűek. Magyarország nem ásványkincsekben, hanem szürkeállományban gazdag nemzet.

„Többet kell áldozni kutatás-fejlesztése, és mindenképpen hallgatni kell a piaci szereplőkre” – erről a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, Fábián Gergely beszélt. Elmondta, hogy Magyarország versenyképességét meg kell őrizni Európában, ehhez pedig arra van szükség, hogy a forrásokat megfelelően, célzottan lehessen felhasználni. Összefogásra van szükség, ez az egyetemek és az ipar között rendkívül fontos. 

A digitális gazdaság mára a teljes legalább 25 százalékát adja. Az új technológiák, például a Big Data, az 5G vagy a mesterséges intelligencia, lett a gazdaságok legfontosabb kitörési pontja. A magyar kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az digitálisan legfejlettebb tíz  országa közé tartozzon, és az európai 5G-fejlesztések központja legyen

– mondta Fábián Gergely.

A bankszektort és a távközlést is új alapokra helyezheti az innováció

A bankszektor és az innováció kapcsolata, valamint a mesterséges intelligencia térnyerése volt a fókusza az Évadnyitó Innovációs Konferencia második előadás-sorozatának.

A 4iG és a BME közös fejlesztése azért is úttörő, mivel az 5G által eddig használt 3,5 gigahertzet 6 gigahertzre tudja cserélni. Ezzel a technológiával sikerült 10 gigabyte per másodperc adatátviteli sebességet is elérni a laboratóriumi teszteken.

Az új, úgynevezett Extra Large Antenna Array (ELAA) legnagyobb előnye, hogy a már meglévő infrastruktúrára telepíthető. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 3,5 gigahertz könnyedén átváltható 6 gigahertzre, vagyis a következő időszakban ugrásszerű növekedés várható a telekommunikációs iparágban.

Az 5.5G-vel a lakosság számára széles körben lesznek elérhetők olyan technológiák az otthonukban, mint a 3D vagy a virtuálisvalóság-szközök.

A világújdonságnak számító 6 gigahertz mobiltechnológia-tesztelése összhangban áll összhangban áll a 4iG Csoport innovációs terveivel és digitalizációs céljaival – erről a 4iG mobil és 5G stratégiai igazgatója, Zarándy Pál beszélt.

 

5g BME 4iG
Kapcsolódó cikkek