Telekommunikáció

Drágábban vehetünk idén okostelefont

Ismét növekedés jöhet az okostelefonok piacán idén, az IDC prognózisa szerint 5 százalék fölötti bővülés várható, az eladott új készülékek 40 százaléka pedig már 5G-képes lesz.

Pozitív fordulatra számíthatnak az okosmobilok gyártói, az IDC előrejelzése szerint már idén ismét növekedésnek indulhat a szegmens, és középtávon is tartós lehet a fejlődés. Ahogyan arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, a tavalyi év csaknem 6 százalékos visszaesést hozott a leszállított készülékek számában 2019-hez képest. Ebben meghatározó szerepet játszott a koronavírus-járvány, amelynek következtében egyrészt zavarok keletkeztek az ellátási láncban, másrészt megfontoltabb magatartásra ösztönözte a fogyasztókat: a pár éves készüléküket kevesebben cserélték le. A piackutató friss elemzése szerint azonban úgy tűnik, hogy 2021-re már rendeződik a helyzet, a gyártók és az ellátási lánc többi résztvevője is jobban alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, és az időről időre visszatérő lezárások sem okoznak már akkora fennakadást, mint tavaly. Az alkalmazkodóképességet jól érzékelteti az is, hogy mennyire felértékelődött az értékesítési csatornák között az internet szerepe. A piackutató elemzése szerint

a múlt évben online platformokon valósult meg a teljes forgalom 30 százaléka, pedig egy évvel korábban még csak 22 százalékos volt a részesedése.

Mindezek hatására az IDC-nél úgy vélik, idén éves összevetésben 5,5 százalékos lehet a bővülés az eladott készülékek számában. A legnagyobb piacok közül Kínában 6, az Egyesült Államokban 3,5 százalékos növekedéssel számol a piackutató.

Az első negyedév különösen erős lehet, a január–márciusi időszakra az egy évvel korábbihoz mérten 13,9 százalékos fejlődésre számít a piackutató. Ehhez a tavaly a szokásosnál később bemutatott iPhone 12 iránti nagy érdeklődés mellett valószínűleg hozzájárulhat az is, hogy a Samsung – szakítva az előző évek gyakorlatával – szintén jóval előrébb hozta idei csúcsmodelljei, a Galaxy S21 család bevezetését.

Az IDC előrejelzése szerint 2020 és 2025 között 3,6 százalékos átlagos éves növekedés várható a gyártók által leszállított okostelefonok számában.

Fotó: Shutterstock

A piackutató elemzése kitér arra is, hogy a gyorsuló 5G-forradalom szintén kedvező hatással van a forgalomra. A már említett új iPhone-ok közül valamennyi kompatibilis a legújabb generációs mobilhálózatokkal, ahogyan természetesen a Samsung csúcskészülékei is. Ennél azonban jóval érdekesebb, hogy az 5G-képesség már nemcsak a prémiumkategóriába tartozó eszközök kiváltsága, hanem egyre több közepes árszintű telefonnál is megjelenik. Ráadásul ez már nem csak a kínai gyártók készülékeire jellemző, elég csak a Samsung Galaxy A32 5G-re gondolni, amely már 100 ezer forint körüli összegért kínálja az 5G-s kapcsolatot.

Az IDC az új generációs mobiltechnológia viszonylag gyors térhódításával számol, az előrejelzése szerint idén az eladott készülékek 40 százaléka rendelkezhet 5G-képességgel, 2025-ben már várhatóan 69 százalék lesz ez az arány. Az 5G-s készülékek növekvő részesedése is szerepet játszik egy másik fontos folyamatban, a piackutató ugyanis azt prognosztizálja, hogy

a korábban vártnál magasabb lehet az okostelefonok átlagos idei ára.

Az előző előrejelzésében 349 dolláros értékkel számolt az IDC, a legújabb elemzésében azonban már 363 dolláros átlagos ár szerepel. Ez nem töri meg, csak lassítja a folyamatos csökkenést, amelynek eredményeként például

 

  • a csak 4G-t tudó eszközök átlagára 2025-re 200 dollár alá esik,
  • és az 5G-s eszközöké is 400 dollár körüli szintre csökken.
  • mobilpiac 5G okostelefon mobilgyártás
    Kapcsolódó cikkek