Telekommunikáció

Rekordmagasságokat ostromol a Microsoft

Rekordot döntöttek a Microsoft-részvényei. A techóriás piaci kapitalizációja 2000 milliárd dollár, ezzel az Apple után a második amerikai vállalat lehet, amely átlépi ezt a küszöböt. A cég részvényei 2020-ban 60 százalékkal emelkedtek, az idén pedig további 17 százalékos növekedés várható.

Az Apple után a Microsoft lehet a második amerikai óriásvállalat, amely átlépi a 2000 milliárdd dolláros részvénykapitalizációt – írja a Business Insider.

A számítástechnikai óriás részvényeinek árfolyama több mint 1 százalékot emelkedett csütörtökön, amivel rekordmagas 1900 milliárd dollárra hízott a kapitalizációja. Amennyiben további 5 százalékot erősödik az árfolyam, átlépheti a mágikus 2000 milliárd dolláros értékhatárt, ami eddig egyedüliként az Apple-nek sikerült.

A Microsoft papírjai túlteljesítettek az utóbbi időben. 2020-ban 60 százalékos emelkedést jegyeztek le, ez évre pedig 17 százalékos növekedést prognosztizálnak. Amióta Satya Nadella ült be vezérigazgatói székbe Steve Ballmer helyett, ötszörösére emelkedett a Microsoft-részvények értéke.

Fotó: Eliano Imperato / Controluce via AFP

Hiába a Microsoft kiugró eredményei, az Apple fején egyelőre nem billeg a korona, továbbra is az utóbbi az Egyesült Államok legértékesebb vállalata.

Az iPhone gyártójának részvényportfóliója 2200 milliárd dollárt tett ki a csütörtöki eredmények alapján, míg idén januárban rövid ideig a 2400 milliárd dolláros határt is átlépte.

Ennyit keresnek a nagy technológiai cégek percenként

Ezek azok, amelyek a pandémia ellenére is rekordokat döntenek.

Az Apple és a Microsoft után az Amazon, valamint az Alphabet lehet a következő két tag a 2000 milliárd dollárosok klubjában. Előbbinek jelenleg 1700, utóbbinak 1500 milliárd dolláros a portfóliója.

A Microsoftot Bill Gates és Paul Allen alapította 1975-ben, azóta a világ egyik vezető vállalatává vált. Fő termékei közé tartozik a Windows, az Office, az Azure, a Surface vagy éppen az Xbox játékkonzolok. Az elmúlt évtizedben pedig többek között a Skype, valamint a LinkedIn akvizícióját is végrehajtotta.

 

részvény Apple tőzsde Bill Gates techóriás Microsoft
Kapcsolódó cikkek