Telekommunikáció

250 millió eurós adóügyi csatát nyert az Amazon az EU ellen

Az EU második legmagasabb szintű bírósága megsemmisítette az Amazont több mint 250 millió eurónyi adóhátralék befizetésére kötelező uniós rendeletet.

Az Európai Bizottság még 2017-ben utasította Luxemburgot, hogy szedjen be 250 millió eurót az online kereskedelemmel foglalkozó vállalattól. A bizottság szerint a nagyhercegség illegális állami támogatást nyújtott az Amazon számára biztosított adókedvezmények segítségével.

A luxemburgi bíróság ezt a határozatot semmisítette meg szerdai döntésével, mivel az EU hatóságai nem voltak képesek bizonyítani, hogy a nagyhercegség adóügyi döntései törvénytelen állami támogatásnak minősültek volna – írja a The Wall Street Journal.

A bírósági ítélet az Amazon Európában alkalmazott felépítését érinti: az amerikai vállalat összes értékesítése az Amazon EU SARL nevű leányához futott be, ami aztán a luxemburgi Amazon Europe Holding Technologies SCS részére fizetett royalty díjakkal csökkentette adóköteles jövedelmét.

Bezos több milliárd dollárnyi Amazon részvényt adott el

Jeff Bezos, az általa alapított Amazon internetes kiskereskedelmi vállalat 6,7 milliárd dollárnyi részvényét adta el májusban.

A bizottság szerint az Amazon mesterségesen magasan tartotta ezeket a díjakat és adókötelezettségét a 2003-as Luxemburggal kötött, 2011-ben meghosszabbított megállapodás alapján állapította meg, ezért 8 évnyi elmaradt adóbevétel behajtására kötelezte az országot.

Fotó: oy / NurPhoto / NurPhoto / AFP

Az adózási rendszerét azóta megváltoztató e-kereskedelmi óriás azt állítja, hogy semmilyen speciális kedvezményben nem részesült és minden adót befizetett a helyi és a nemzetközi törvények értelmében. A nagyvállalat egy hasonló ügyben az Egyesült Államok adóhivatala ellen is pert nyert.

A technológiai óriásvállalatok hatékonyabb adóztatását célzó törekvéseket Margaret Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa majd később később ügyvezető alelnöke vezeti.

A luxemburgi bíróság egy hasonló ügyben már szintén Vestager ellen ítélt, amikor 2016-ban Írországot próbálta rávenni 13 milliárd eurónyi elmaradt behajtására az Apple-től.

Abban az ügyben Vestager már fellebbezett az Európai Bíróságra, az unió legmagasabb szintű bíróságára.

Versenyjogi biztosként ezek a perek az első kísérletei voltak a dán politikusnak, aki a Google ellen több bírságot is kiszabott a keresőóriás piaci erőfölényének kihasználása miatt, ezek ellen az amerikai cég fellebbezett. A biztos az elmúlt hónapokban trösztellenes beadványokat is benyújtott többek között az Amazon és az Apple ellen is a versenytársaik ellenében tett lépéseik miatt.

A szerdai döntés mindenesetre komoly akadályt állít az online nemzetközi vállalatok méltányos mértékű adóztatását szorgalmazó törekvések elé, ugyanakkor az OECD által vezetett hasonló célkitűzésekkel rendelkező projektjének akár lendületet is adhat.

Starbucks Margaret Vestager Apple EU Nike Amazon
Kapcsolódó cikkek