Magyar gazdaság

Harc a korrupt vámosok ellen

Az Oroszországba irányuló szállításokat jelentősen megkönnyítheti, ha beérnek az új vámparancsnok tervei. Andrej Beljanyinov ugyanis igazodik a Kreml által meghirdetett korrupcióellenes kampányhoz, fejleszti a szállítmányok kezelésének egész lebonyolítását, képzettebb és mindenekelőtt jobban fizetett személyzettel akar dolgozni. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában azonban a legfőbb vámos azt is elismeri, egyelőre a munka elején tart.

A vámhatóságnak Oroszországban különleges jelentősége van: az áruforgalom után inkasszált tételek a föderáció költségvetésének nem kevesebb mint 45 százalékát adják, ez az idén várhatóan 3000 milliárd rubelt (22 000 milliárd forintot) jelent. Az új parancsnok azonban ennél is fontosabbnak tartja, hogy az általa irányított apparátus a törvényes rend egyik fő őre legyen, és szavatolja azon eljárások zökkenőmentes lebonyolítását, amelyek segítségével az ország egyre jobban bekapcsolódhat a nemzetközi munkamegosztásba

A korrupció ellen részben kellemes és jól fizető munkahelyek létrehozásával akarnak védekezni. Ennek részeként a fizetéseket havi 25 ezer rubelre (180 ezer forintra) akarják emelni, ez mintegy kétszerese a tavalyi átlagbérnek. Emellett folytatják a 2004-ben már egyszerűsített vámkódex továbbfejlesztését, hogy a félreértelmezhetetlen előírásokkal is elejét vegyék a megvesztegetési kísérleteknek.

Moszkvában a megtisztulás végső garanciájának tekintik, hogy a szervezetet tavaly óta a titkosszolgálati és belügyes múltú Beljanyinov vezeti, aki szolgálatba állása után jelentős személycseréket hajtott végre. Külföldi elemzők körében azonban viszszatetszést keltett az, hogy az intézmény maga is jogot kapott a saját működését érintő jogszabályok és -módosítások kezdeményezésére. Az ellenvetéseket a hatóság és vezetője azzal hárítja el, hogy vágtató ütemben fejlődik a nemzetközi áruforgalom, gyorsan változik az áruszerkezet, ezt pedig csak bizonyos önszabályozó funkciók létrehozásával lehet követni.

Az orosz vámhivatal mostani kihívásai azért is különlegesek, mert a fejlesztést a fizikai infrastruktúra fejlesztésénél kell kezdeni. Új, korszerű és kellemes munkahelynek számító vámhivatalok építésének terhét levették a hatóság válláról, erre a célra egy új kormányzati apparátust hoztak létre.

A beruházások részeként elektronikus adatfeldolgozásra állítják át a vámkezelést, bár ez még mindig gyerekcipőben jár. A fejlesztést azon megfontolás alapján indították el, hogy a logisztikai költségek szintje és a műveletek időigénye egyre nagyobb jelentőségű. VG

Eszközök a korrupció letörésére az orosz vámhivatalnál

Fizetésemelés

Kellemesebb munkakörülm. kialakítása

Előírások szigorítása

KGB-s múltú vezető beállítása

Kellemesebb munkakörülm. kialakítása

Előírások szigorítása

KGB-s múltú vezető beállítása-->

Kapcsolódó cikkek