BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hárommilliárdból újul meg a MATE gyakorlati képzése

Csaknem hárommilliárd forintból fejleszti a gyakorlati képzés infrastruktúráját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a három legnagyobb campusán – tájékoztatta lapunkat az intézmény. A beruházás keretében, amely szorosan kapcsolódik a MATE ,,Zöldegyetem’’ koncepciójához, a következő öt évben 144 bemutatóüzemi programot szerveznek a növénytermesztésről, az állattenyésztésről, a gyakorlati növényvédelemről és a precíziós műszaki ismeretekről.

Közel 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a 2023-ban meghirdetett Vidékfejlesztési programjának két pályázata keretében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft., amely az agrárium és a vidék lakosságmegtartó képességének erősítését szolgálja. Az egyetem ezt az összeget további egymilliárd forinttal egészíti ki, így mintegy 3 milliárd forint értékben újul meg a gyakorlati képzés infrastruktúrája az egyetem három legnagyobb campusán – áll az intézmény közleményében.

agrarkepzes
 A MATE gödöllői Szent István Campusán az agrárképzést támogató oktatást, kutatást és ismeretterjesztést elősegítő fejlesztéseket terveznek / Fotó: Jászai Csaba

 

Az elméleti anyagot mutatják be a gyakorlatban

A beruházások eredményeként két helyszínen, a gödöllői Szent István Campuson és a Biohulladék Hasznosítási Központban a gyakorlatorientált képzést támogató oktatást, kutatást és ismeretterjesztést elősegítő fejlesztések valósulnak meg.

A bemutató-, valamint tanüzemi tereken belül többek között növény- és állattudományi, energetikai bemutatóterek kialakítására kerül sor,

melyek egymással rendszert alkotva, a gyakorlatba illesztve mutatják be a képzések elméleti oktatásán megismerteket. A másik projekt részeként, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. gödöllői, kaposvári és keszthelyi telephelyein pedig a szántóföldi növénytermesztés leginnovatívabb eszközeinek beszerzését és használatát teszik lehetővé.

Oktatás a fenntarthatóság és a körkörös zöldgazdálkodási modell jegyében

Mint írják, a tudásátadás és az innováció előmozdítására irányuló fejlesztések és beruházások mind azt a célt szolgálják, hogy az egyetem hallgatói és a gazdálkodók olyan komplex rendszert ismerjenek meg,

ahol a fenntarthatóság és a körkörös zöldgazdálkodási modell elemei mind megtalálhatóak.

 A bemutatóüzemi tevékenységek szorosan kapcsolódnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem „Zöldegyetem” koncepciójához.

Gyuricza Csaba, az intézmény rektora elmondta, hogy a következő öt évben 144 bemutatóüzemi programot szerveznek a növénytermesztésről, az állattenyésztésről, a gyakorlati növényvédelemről és a precíziós műszaki ismeretekről. Számításaik szerint a tangazdaságokba kerülő új technológia javítja a termésbiztonságot és a hatékonyságot, továbbá hozzájárul a gazdaságosabb működéshez és a tangazdasági funkció fejlesztéséhez.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.