Magyar gazdaság

Hatalmas csalás az EU-pénzeknél

Lebukás. EU-pénzekkel való visszaélés gyanúja vetül egy pályázatíró cégre és ügyfeleire, akik mintegy 140 pályázatot nyújtottak be a Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) 2.1.1. A kódjelű tavalyi pályázatára. A kaptár jellegű modellben összesen hozzávetőleg 970 millió forint európai uniós támogatást igényeltek, elvileg informatikai beszerzésekre.

A csalási kísérletre a közreműködő szervezet, a MAG Zrt. ellenőrei figyeltek fel. Mindegyik pályázatnál ugyanaz a cég készítette a dokumentumokat. Az esetek többségében a szükséges árajánlatokat társaság is megegyezett. A saját erő meglétét igazoló dokumentumokat általában ugyanaz a két-három személy szignálta tanúként. Amikor a MAG Zrt. bejelentette ellenőrzési szándékát, az értesített nyertesek feltűnő gyorsasággal léptek vissza a jelentkezéstől. A pályázó mikrovállalkozások (pl. zöldséges, fogorvos, étkezde stb.) székhelye gyakran olyan település volt, ahonnan nem is volt lehetőség számukra a pályázaton való részvételre, a megjelölt megvalósítási helyszínek pedig távol estek ettől.

A GOP 2.1.1. A jelű kiírása a legegyszerűbb pályázatok közé tartozik. Eszközbeszerzésre egy–tízmillió forint igényelhető támogatásként, s kérelemként elegendő egy egyszerű adatlap kitöltése, amelynek az értékelése automatikusan történik.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter az esetet ismertetve tegnap ismételten szigorú ellenőrzést helyezett kilátásba az EU-pénzekkel kapcsolatban, és azt is bejelentette, hogy az illetékes hatóságnál megtették az érintettek ellen a feljelentést. A miniszter egyúttal megdicsérte a MAG Zrt.-t, amelynek szakemberei a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ) közösen leleplezték és megakadályozták a csalást.

Az utóbbi időben az NFÜ több gyanús esetben indított vizsgálatot, és már feljelentést is tett. Az pénzügyi érdekeinek sérelmére elkövetett csalás gyanúja esetén a feljelentés után a kivizsgálás a vám- és pénzügyőrség feladata. VG

Kapcsolódó cikkek