Rendszeres a kapcsolattartás a kormány és a jegybank, illetve a miniszterelnök és a jegybank elnöke között. A rendszeresbe azt is bele kell érteni, hogy ezen a héten is találkoznak – erről Gulyás Gergely beszélt a csütörtöki kormányinfón egy újságírói kérdésre. 

ORBÁN Viktor; MATOLCSY György
Budapest, 2021. július 6.Orbán Viktor miniszterelnök (b) sajtótájékoztatót tart Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével (j), miután a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által őrzött aranytartalékot Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. A jegybank 2018-ban a miniszterelnök stratégiai tanácsára úgy döntött, hogy megtízszerezi Magyarország aranytartalékát, majd az elmúlt évben újabb bővítésről döntöttek, így jelenleg 94,5 tonna az aranytartalék.MTI/Koszticsák Szilárd Budapest, 2021. július 6.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) sajtótájékoztatót tart Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével (j), miután a jegybankelnök társaságában megtekintette az MNB által őrzött aranytartalékot Budapesten, az MNB logisztika központjában 2021. július 6-án. A jegybank 2018-ban a miniszterelnök stratégiai tanácsára úgy döntött, hogy megtízszerezi Magyarország aranytartalékát, majd az elmúlt évben újabb bővítésről döntöttek, így jelenleg 94,5 tonna az aranytartalék.
MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök (b) sajtótájékoztatót tart Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank elnökével, 2021. július 6-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Ez arra vonatkozott, hogy várható-e, hogy a jegybank vezetője és a kormányfő közvetlenül is összeül a közeljövőben, hogy csökkenjen a monetáris és a fiskális gazdaságpolitika közötti feszültség, és hogy a munkát jobban összehangolják a közös célok mentén.

Orbán Viktor és Matolcsy György tehát találkozik,

és ahogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaiból kiviláglott, ezek a találkozók rendszeresnek mondhatók. A mostani egyeztetés annyiban térhet el a szokványostól, hogy a jegybank vezetője szerdán szokatlanul éles hangon kritizálta a parlamentben a kormányzat gazdaságpolitikai teljesítményét. Rövid időn belül ez volt a második alkalom, hogy Matolcsy a parlamentben adott hangot nem tetszésének a kormány döntései kapcsán: először tavaly december elején fogalmazott úgy az Országgyűlés gazdasági bizottságában, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és ez sokba kerül a nemzetgazdaságnak.