Gazdaságpolitikai hibák árnyéka vetül a következő évtizedre – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki váratlanul a parlamentben szólalt fel, és ismét kemény hangot ütött meg. Szerinte utolértek bennünket a 2010-es évek stratégiai hibái. A jegybank elnöke szerint ezért fel kell tenni a kérdést, hol és hogyan tévesztettünk utat, amit rögtön megválaszolt, hogy 2021-ben, ugyanakkor 2023-ban sem látni, hogy ezt hogy javítjuk ki. Elblicceltünk egy válságot – mondta.

Budapest, 2023. március 8.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előterjesztőként felszólal az MNB 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évről szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án.
Fotó: Kovács Attila/MTI

 

Magyarországnak növekedési, felzárkózási problémája lett, amit bizonyít, hogy Románia utolért minket, a fő probléma pedig, hogy reformsivatag alakult ki, voltak szép eredmények, de igazi nagy reform nem volt

Reform nélkül nincs fenntartható felzárkózás

– fogalmazott. Hozzátette: a külföldi működő tőkére nem lehet alapozni sikeres felzárkózást, ezért szerinte fájó az elmaradt oktatási és egészségügyi reform. Azt is mondta, most nincs az országnak világos célja, mint 2010-ben az egymillió új munkahellyel. Arról is beszélt, hogy az ársapkák rontották az inflációs helyzetet, mintegy 3-4 százalékkal, ami abból fakad, hogy az élelmiszeripar termelékenysége a második legalacsonyabb az unióban nálunk, pedig egy ország sikerét a termelékenysége határozza meg.

Sértődött-e a jegybank elnöke? Nem, csak elvi ellentét van a kormány és a jegybank között

– mondta a beszéde végén Matolcsy György.

Élete végéig jegybankelnök akart maradni Matolcsy György

Az MNB vezetője kosarat kapott a jogállamban teljességgel elképzelhetetlen ötletre, emiatt állhatott bosszút hétfőn.

Kocsis Máté megerősítette a VG információit: a jegybank tényleg meg akarta hosszabbítani az elnök mandátumát

A kormánypártok Matolcsyék kedvéért nem akarták átalakítani az alkotmányos szabályokat.