„Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van” – az RTL portáljának tudósítása szerint egyebek mellett erről is beszélt Matolcsy György a parlament gazdasági bizottságának mai ülésén.

Fotó: Földi D. Attila / Világgazdaság (archív)

A lap szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank 2021. évről szóló üzleti jelentését vezette elő a bizottságban, és ennek során fogalmazott meg erős kritikát a gazdaságpolitikáról. Arról beszélt, hogy 

jövőre 15-18 százalék lesz az

Ennek okait – és ez már Tordai Bence országgyűlési képviselő Facebook-posztjában olvasható – az energiaár-robbanásban és az élelmiszer-inflációban jelölte meg. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy az EU-ban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után. 

Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban

– állítólag ez is elhangzott. (A Világgazdaság kereste az MNB-t, cikkünk megjelenéséig nem érkezett reakció.)

Tordai Bence bejegyzése szerint Matolcsy György kijelentette, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és ez sokba kerül. Az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket.

Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az előtt.

Az MNB elnöke a saját kormányzati ciklusát is mintha kritikával illette volna. Még 2010–2013 között volt nemzetgazdasági miniszter, erről most azt mondta, hogy „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány”. A legfontosabb problémák közé sorolta az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát. A jegybankban úgy kalkulálnak, hogy 

a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezermilliárd forintot kellene költeni.

Ez abszolút prioritás, mert „az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme”.

A jegybank függetlenségének napja

A kormány nevében Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára egy parlamenti felszólalásában röviden reagált Matolcsy György szavaira. "A Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában" - idézi a Telex. Tállai András hangsúlyozta, hogy az MNB független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el akár a gazdaságpolitikáról, vagy más a világot érintő gazdasági ügyekről.

Később Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is reflektált a történtekre. 

A hétfő a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének a napja. A jogállamiság, köszönjük szépen, jól van.

- értékelt.