Lázár János építési és közlekedési miniszter elrendelte, hogy a jövőben nem lehet éjszaka – húsvétkor pedig semmikor – munkát végezni a Déli körvasút építésénél. 

LÁZÁR JánosBudapest, 2023. december 4.
Lázár János építési és közlekedési miniszter beszél a Rákosrendező pályaudvar területére tervezett, 130 hektáros új "millenniumi városközpontról” tartott sajtótájékoztatón az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. december 4-én. A miniszter elmondta, hogy a világ legfontosabb ingatlanfejlesztőivel zajlanak a tárgyalások, a külföldi befektetők mintegy 5 milliárd euró értékű fejlesztést terveznek a jelenleg állami tulajdonban lévő területen. Az állam vállalta, hogy mintegy 1 milliárd euró értékben hajt végre infrastrukturális beruházásokat.
MTI/Soós LajosBudapest, 2023. december 4.Lázár János építési és közlekedési miniszter beszél a Rákosrendező pályaudvar területére tervezett, 130 hektáros új "millenniumi városközpontról” tartott sajtótájékoztatón az Építési és Közlekedési Minisztériumban 2023. december 4-én. A miniszter elmondta, hogy a világ legfontosabb ingatlanfejlesztőivel zajlanak a tárgyalások, a külföldi befektetők mintegy 5 milliárd euró értékű fejlesztést terveznek a jelenleg állami tulajdonban lévő területen. Az állam vállalta, hogy mintegy 1 milliárd euró értékben hajt végre infrastrukturális beruházásokat.MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos

A tárcavezető a Facebook-oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott: 

Megígértem. Ma elrendeltem. A Déli körvasút jó Magyarországnak és jó a budapestieknek, ezért megépítjük. De úgy, hogy az a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon az ott élőknek.

„Megállapodtam a helyi civilekkel: a jövőben nincs éjszakai munkavégzés, húsvétkor pedig semmilyen. A lakóknak jár a nyugalom az építőknek pedig a pihenés” – írta Lázár János. A bejegyzéshez feltöltött miniszteri egyedi utasításban az olvasható: a Ferencváros–Kelenföld vasútvonal kapacitásbővítésének építési munkálataival kapcsolatban a lakókörnyezet és a lakók védelme érdekében elrendeli a budai oldalon jelentős zajhatással járó, éjszakai munkavégzést szüneteltető intézkedések megerősítését, a továbbiakban jelentős zajhatással járó, éjszakai munkavégzés tartós, azonnali hatályú teljes körű leállítását, továbbá a húsvéti ünnepek időtartama alatt, azaz 2024. március 29.–2024. április 1. napokon mindennemű munkavégzés leállítását. A csütörtöki miniszteri utasítás azonnal alkalmazandó, és visszavonásig érvényes.