Magyar gazdaság

Új kínai autógyár Magyarországon: a kormánybiztos szerint álhírek jelentek meg a sajtóban

Joó István szerint a híresztelésekkel ellentétben semmilyen pozitív befektetői döntés nem született a Pécs melletti területek kapcsán. A HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója, kormánybiztos a közösségi oldalán úgy fogalmazott: a magyar sajtóban álhírként terjedt el, hogy Hszi Csin-ping azért is jön Magyarországra a jövő héten, hogy itt-tartózkodásakor Pécsre látogasson, ahol egy új kínai autógyár építését jelenti majd be.

„Egyelőre nem tudunk beszámolni semmilyen Pécs melletti beruházásról. Amennyiben ebben változás lesz, haladéktalanul a nyilvánosság elé fogjuk tárni” – írta közösségi oldalán Joó István. A HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója, kormánybiztos szerint a magyar sajtóban álhírként terjedt el, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping azért is jön Magyarországra a jövő héten, hogy itt-tartózkodásakor Pécsre látogasson, ahol egy új autógyár építését jelenti majd be.  

Új kínai autógyár Magyarországon
Új kínai autógyár Magyarországon: a kormánybiztos álhírnek nevezte a Great Wall Motors érkezését / Fotó: NurPhoto via AFP

 

Új kínai autógyár Magyarországon: semmilyen pozitív befektetői döntés nem született 

Joó szerint a magyar kormány és a Nemzeti Befektetési Ügynökség is elkötelezett Baranya vármegye fejlesztése mellett, és ezzel kapcsolatban számos döntést hoztak meg az elmúlt hónapokban. 

A híresztelésekkel ellentétben azonban semmilyen pozitív befektetői döntés nem született a Pécs melletti területek kapcsán

– nyomatékosította. 

A Szabad Európa saját információira hivatkozva a Világgazdaság is megírta, hogy a nagy kínai autógyártó vállalat, a Great Wall Motors a Pécs melletti Bicsérden építheti fel első európai üzemét. Lapunk megjegyezte: ha igaz a portál értesülése, az túlzás nélkül sorsfordító lenne Baranya vármegye jövője szempontjából, és Magyarország egésze számára is óriási fegyvertényt jelentene.

Ahogy hétfőn, a mostani cikkünket is azzal zárjuk: sokat már nem kell várni az igazságra, a jövő héten végleg eldől, épül-e új autógyár hazánkban.

 

great wall motors kínai autógyár pécs joó istván Hszi Csin-ping
Kapcsolódó cikkek