Sikeres, innovatív  hazai vállalkozásokat mutat be, ráadásul idén az inspiráló nőket helyezi a középpontba, ezért is vállalta el az MBH Bank, az ország második legnagyobb pénzintézete az esemény fővédnökségét már második alkalommal – hangsúlyozta a Gourmet fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján Kutas István, a bank kommunikációs igazgatója.

Gourmet fesztivál
Inspiráló nők a főszerepben: Fekete Zsóka mangalicatenyésztőt (középen) és  Ormós Gabriella péket kérdezi  Jókuti András / Fotó: Sándor Tünde

A 2024-es Gourmet fesztivál az inspiráló női energiákra fókuszál, amihez három nagykövet társult Fekete Zsóka mangalicatenyésztő, Ormós Gabriella pék és Ötvös Zsuzsanna gasztroblogger, cukrász személyében. Ők a gasztronómia különböző területein tevékenykednek, de mindhármuk szakmai útja és sikere inspiráló és példaértékű.

A nagykövetek mellett a fesztiválon 

igyekeznek a hazai gasztronómia további női szereplőit is bemutatni.

Újdonság, hogy az idén május 24–26-ra meghirdetett rendezvényen a vasárnapi zárónap családi nappá alakul, ahol a gyereknapra tekintettel 18 éves korig ingyen léphetnek be a legfiatalabb családtagok is, a kiállítók pedig ajándékokkal készülnek a gyerekeknek.

A fesztivál központja, a Gourmet Akadémia is a gyerekekre fókuszál aznap, ekkor a tésztafőzés, fagyikészítés és kekszsütés lesz a workshopok témája ezért.

Gourmet fesztivál
Klasszikus hájas tészta: visszanyúlnak a gyökerekhez, az ízek és az alapanyagok révén is idén / Fotó: Sándor Tünde

Helyszín idén is a Millenáris Park, idén már 13. alkalommal. Mint Dankó Virág,a Millenáris igazgatója elmondta:

évről évre keresik az újdonságokat, amivel többet adhatnak a közönségnek. A Millenáris tavaly elnyerte Budapest legjobb rendezvényhelyszíne közönségdíjat, a budai fesztivál pedig Magyarország kedvenc gourmet fesztiválja címet.

Közülük kerülnek ki a jövő Michelin-csillagos séfjei: Budán fesztiváloznak a csúcsgasztronómia hazai képviselői

Félszáz vidéki és fővárosi étterem, valamint tucatnyi cukrászda vesz részt a tizenegyedik alkalommal megnyílt Gourmet Fesztiválon. A minden évben más tematika köré szerveződő csúcsgasztronómiai eseményen ezúttal az új generáció képviselői teszik le az asztalra névjegyüket.

A témaválasztás kapcsán Nemes Richárd, a Gourmet fesztivál főszervezője hangsúlyozta, hogy általános törekvés a hazai gasztronómiában, hogy minél több nő jusson szerephez A rendezvény egyik nagykövete, Ormós Gabriella úgy fogalmazott, hogy 

a gasztronómia nem a versengésről, hanem az együttműködésről szól, a nők pedig igazából visszatérnek a színre, hiszen mindig is jelen voltak a konyhában,

most hozzá tudnak tenni valamit a fesztiválhoz is. Csak fizikai okai vannak, hogy az elmúlt évszázadban ennyire elférfiasodott a szakma, hangsúlyozta a sikeres pékség tulajdonosa.

Gourmet fesztivál
A két nagykövet mixe a sajtótájékoztatóra: eper sós mangalica szalonnával / Fotó: Sándor Tünde

Nemcsak a hagyományos felállásban, hanem az alapanyagokkal is visszanyúlnak a 100-150 évvel korábbi gyökerekhez.

Bisztrósodik a gourmet nem csak a fine diningre koncentrál, 

a gasztronómiai kínálat jó értelemben lefelé nyílik szét és elindult a comfort food irányába 

– mondta Nemes Richárd.

A fesztivál altémája idén a pénztárcabarát étel lesz, aminek jegyében megkértek minden résztvevőt, hogy legyen a kínálatában legalább egy olyan étel, aminek az ára nem éri el a 2500 forintot – tudtuk meg.