A versenyképesség és a növekedés szempontjából is hatalmas jelentősége van a keleti beruházásoknak és kereskedelemnek – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Taskentben, ahol Kína gazdaságáról is beszélt.

New Energy Vehicles Export in Taicang Port in Suzhou
Kína
Kínai kikötő rakománya várja, hogy felpakolják a teherhajókra / Fotó: NurPhoto via AFP

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy manapság egyre nagyobb jelentősége van a civilizált Kelet-Nyugat együttműködésnek, mert a nagy most már Keleten van, nem Nyugaton.

Erre kiváló példaként hozta fel Kínát, amelynek folyamatosan növekszik a részesedése a világgazdasági teljesítményből, az onnan érkezett beruházások, a kétoldalú pedig alapvetően határozza meg az európai gazdaságok teljesítményét szavai szerint.

Úgy vélekedett, hogy az folyamatosan veszít a versenyképességéből, s ezért az, hogy hova mennek a keleti, főként kínai beruházások, illetve ki tud leghatékonyabb kereskedni ezen szereplőkkel, alapvetően határozza meg, hogy melyik gazdaság tud versenyképes lenni és növekedni.

Nyitni kell Kína és a többi ázsiai ország felé

Azok az országok tudják megőrizni az eddigi eredményeiket és tudnak gyorsan fejlődni tovább, amelyek leghatékonyabban és leggyorsabban tudják fejleszteni az együttműködésüket a keleti világgal – mondta. Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy

az emberiség ma a veszélyek korát éli, a világot háborúk és krízisek sújtják, és ennek hosszú távú káros következményeként ismét a blokkosodás felé mutatnak a folyamatok.

„Ez a mi nemzeti érdekeinkkel ellentétes. A mi célunk, hogy a következő időszak az összeköttetésekről, és ne a blokkosodásról szóljon” – figyelmeztetett.

Aláhúzta, hogy 

  • Európában háború zajlik, 
  • magas uralkodik, főleg az energia és élelmiszerek területén, 
  • a kontinens súlyos kihívásokkal szembesül, 
  • ráadásul az elhibázott gazdasági döntések miatt, a szankciók és a különböző az embargók miatt a helyzet igazán drámaivá vált.

Ebben a kritikus helyzetben az összeköttetések jelentősége és a civilizált kelet-nyugati együttműködés jelentősége is megnő – hangsúlyozta. És azért van igen nagy jelentősége a civilizált Kelet-Nyugat együttműködésnek, mert 

a nagy gazdasági növekedés most már Keleten van, nem Nyugaton

– tette hozzá a miniszter.

„Tizennégy éve építjük az együttműködést Közép-Ázsiával. Korán felismertük a jelentőségét, akkor még súlyos kritikával illettek minket a többiek, de mostanra kiderült, hogy igazunk van” – közölte.