Közélet

Ukrajna szerint Putyin nem legitim elnök, az oroszok meg körözik Zelenszkijt

Az ukrán külügyminisztérium ezzel köszöntötte a következő elnöki ciklusát kedden kezdő Putyint.

Ukrajna nem lát jogi alapot arra, hogy Vlagyimir Putyint demokratikusan megválasztott, legitim orosz elnökként ismerjék el – olvasható az ukrán külügyminisztérium közleményében, melyet Putyin keddi beiktatása előtt adtak ki.

Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP

A kijevi közlemény felidézi, hogy az orosz elnökválasztáson a voksolást Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyék oroszok által megszállt részein is megtartották, ahogy a 2014-ben elfoglalt Krím-félszigeten is. Mint írják, ukrán állampolgárok millióit vették rá kényszerrel és fenyegetéssel a szavazásra.

Nemcsak Zelenszkijt, de más ukrán politikusokat is köröz Oroszország, de nem mondják meg, hogy miért

A kijevi diplomácia által kiadott közlemény előtt, szombaton az orosz belügyminisztérium adott ki körözést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel szemben, amit azzal indokoltak, hogy az ukrán államfő megsértette az orosz büntetőtörvénykönyvet. Hogy milyen bűncselekményt követett el, vagy hogy ukrán állampolgárként miért is kéne megfelelnie az orosz törvényeknek, azt nem árulták el. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint az utóbbi napokban több más ukrán politikus ellen is körözést adtak ki Oroszországban. 

Putyin ellen pedig az ukrán gyerekek elrablása és Oroszországba hurcolása miatt adott ki elfogatóparancsot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tavaly márciusban. Az orosz államfő többek között ezért nem tudott részt venni a BRICS – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – tavalyi, dél-afrikai csúcstalálkozóján.

Márciusban hatalmasat nyert Putyin

A márciusi orosz elnökválasztáson a hivatalos eredmények szerint Putyin a szavazatok 87,28 százalékával győzött. Következő, hatéves elnöki ciklusát pedig kedden kezdi meg. Zelenszkij már akkor is úgy fogalmazott, hogy semmilyen legitimitása sincs Putyin elnök újabb választási győzelmének. Az orosz elnökválasztáson egyébként egyetlen háborúellenes jelölt sem indulhatott el.

Mindemellett az ukrán elnök tavaly novemberben kijelentette, hogy felelőtlenség lenne választások megtartásáról beszélni most Ukrajnában. Noha Zelenszkij mandátuma május 20-án lejár, az ukrán alkotmány szerint hadiállapot idején nem lehet választásokat tartani.

 

Volodimir Zelenszkij háború Ukrajna Putyin
Kapcsolódó cikkek