A telemedicinális rendelés nemcsak a huzamosabb ideje betöltetlen háziorvosi praxisok betegeinek ellátására nyújt megoldást, de a kisgyermekkel otthon maradó orvosok foglalkoztatására is lehetőséget teremt. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségfejlesztési programjában foglalkoztatott orvosok fele, tizenöten kisgyermeket nevelő szülők – közölte a segélyszervezet.   

telemedicina
Telemedicina: egyszerre lehetnek falusi háziorvosok és városi szülők a kisgyerekes orvosok / Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A betöltetlen körzetek ellátását pótló telemedicinális rendelést az orvosok nagyrészt otthon, a lakásukból látják el. A rugalmas foglalkoztatási forma különösen vonzónak bizonyult a kisgyermekes fiatal orvosok számára. 

Az érintettek szerint az otthonról végezhető munka jól összeegyeztethető a gyermekneveléssel, így egyszerre lehetnek falusi háziorvosok és városi szülők.

Közel negyven településen zajlanak rendszeresen telemedicinális rendelések, amelyek során a gépjárművel érkező, mobil rendelőkben a szakdolgozók a legmodernebb digitális technológiával végzik a vizsgálatot, melyet valós időben, de több száz kilométeres távolságból irányít az orvos. 

A program első évében több mint négyezer beteget láttak el így,

az otthonról végezhető gyógyítás pedig rövid idő alatt váratlan népszerűségre tett szert a kisgyermekes orvosok körében.

Egy édesapa is rendel

A telemedicina rendkívül előnyös munkalehetőséget teremtett olyan kisgyermekes orvosoknak, akik sem háziorvosként, sem kórházban, rendelőintézetben nem tudnának dolgozni, ám egy – akár részmunkaidős –, otthonról végezhető, de mégis szakvégzettséget igénylő feladatot el tudnak látni – szögezték le. 

A főváros mellett Kecskemétről, Szegedről vagy éppen Zebegényből kapcsolódnak be az orvosok a vizsgálatokba, miközben kisgyermekükre nagyszülők vagy bébiszitter vigyáz. Van, aki az első gyermekével maradt otthon, van, aki a harmadikkal, akad, aki addig vállal rendelést, amíg a gyermek a bölcsődében van. 

A kismamák mellett részt vesz a programban egy édesapa is, aki azzal segít a második gyermekükkel várandós feleségének, hogy a munkába járás idejét spórolja meg az otthoni rendeléssel.

Kiégés ellen is jó megoldás

Többen azért jelentkeztek a Naszlady Attila egészségfejlesztési programba, hogy a gyermek születése után ne essenek ki a betegellátás ritmusából. Egy háromgyermekes háziorvos a kiégés jeleit tapasztalta, most viszont egy társadalmilag megbecsült programban dolgozva érzelmileg stabilabbnak érzi magát, s „a család visszakapta a nyugis anyát”. 

Egy kétgyermekes édesanya így foglalta össze a lényeget: 

A telemedicina ebben a formában olyan orvosokat is elvisz a betegekhez, akik épp nem dolgoznának, és sokszor olyan betegekhez, akik máshogyan nem kapnának ellátást.

Akad, aki két kislány nevelése mellett, heti tíz órában dolgozik, és bár szakmai szempontból egyértelmű hátránynak írja le, hogy fizikailag nem tud hozzáérni a beteghez, ennek a pozitív oldalát is látja: nincs fertőzésveszély, így nem visz haza a családnak betegséget, illetve kissé betegen is tud dolgozni anélkül, hogy megfertőzné a pácienst.

A koronavírus-járvány alatt jól vizsgázott a magyar egészségügy, ezt a szervezettséget kellene átültetni a mindennapokba – amíg viszont nincs kész az átalakítás, felesleges sokkal több pénzt önteni a rendszerbe – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Világgazdaságnak korábban. Beszélt arról is, hogy az egészségügy az egyik terület, amelyen a kiadások jövőre nem csökkenhetnek, és megjegyezte: el kell mozdulnunk attól a gondolkodástól, hogy az orvos a fehér köpenyes isten.