Cégvilág

Váratlanul lemondott a legismertebb magyar csúcsmenedzser, akinek a neve összenőtt az olajóriással: „eljött az idő”

Majd négy évtized után távozik Kapitány István a Shelltől.

„Befejezem a Shellnél a karrieremet” – ezt jelentette be Kapitány István a LinkedIn-oldalán.

KAPITÁNY IstvánBudapest, 2023. augusztus 21.
Kapitány István, a Shell globális alelnöke beszédet mond, miután átvette a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől a minisztériumban 2023. augusztus 21-én.
MTI/Soós Lajos
Távozik a legismertebb magyar csúcsmenedzser, Kapitány István az olajóriástól: „Eljött az idő” / Fotó: Soós Lajos / MTI

A bejelentés azért is rendkívüli, mert a világ legismertebb magyar menedzsere 37 év után távozik az olajóriástól. Kapitány István neve túlzás nélkül összeforrt a Shell-lel: csaknem négy évtizedes karrierje alatt számos pozíciót töltött be a vállalatnál. 

Még 1987-ben kezdte meg a munkáját a Shellnél, azóta Budapestről egészen a vállalat globális kiskereskedelmi alelnöki posztjáig jutott, amit éppen tíz éven át töltött be. Kapitány István a 90-es években Dél-Afrikában volt területi vezető, 1997–2002 között pedig a Shell Hungary elnök-vezérigazgatói feladatait látta el. Majd Németországban, Ausztriában és Svájcban is dolgozott, aztán az európai kiskereskedelmi üzletág alelnökének nevezték ki.

Utolsó shelles pozíciója az energiavállalat globális alelnöksége volt. Ahogy ennek kapcsán a Forbes megjegyezte:

Ezzel nincs nála magasabb pozícióban lévő magyar menedzser a világon, innen már csak egyetlen lépcsőfokot mászhatott volna meg.

Kapitány István idején komoly fejlődés ment végbe a Shellnél. Mára már napi 32 millió ügyfelet szolgálnak ki, hivatali ideje alatt pedig megduplázódott az üzletág eredményessége. A mintegy 50 milliárd dollárra becsült értékével a mobilitási kiskereskedelmi iparág legértékesebb márkájának számít.

Kapitány István júlistól köszön le, utódja David Bunch lesz, a brit Shell jelenlegi elnöke. A csúcsmenedzsernek hazai feladatai is vannak, 2020-ban a Menedzserszövetség elnökévé választották, amit 2023-ban hosszabbítottak meg újabb három évre.

Fókuszban a jövő!

A fenntarthatóság nem pusztán környezetvédelmi, hanem üzleti megközelítés is – mutatott rá a Menedzserek Országos Szövetségének csütörtöki konferenciája kapcsán a Világgazdaságnak Kapitány István, a szövetség elnöke.

 

shell lemondás Kapitány István
Kapcsolódó cikkek