Magyar gazdaság

Külön kukát helyeznek forgalomba a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtéséhez

A háztartási hulladék újrahasznosítását célzó programot Békés vármegyében vezetik be. A háztartások egy új, barna szemetest igényelhetnek, amibe a főként élelmiszer-hulladék kerülhet. A cél a háztartási hulladék 65 százalékát fel lehessen dolgozni.

A háztartásokban keletkezett hulladék 65 százalékának újrahasznosítása a cél. Ennek érdekében indult el márciusban Békés vármegye több településén is a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtése – közölte a Békésben szolgáltatást végző Tappe Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági Szolgáltató Kft.

Egy férfi vödör vizet hordott műanyag hulladék között egy szennyezett parton monszun szezonban Kedonganan Beachen, Badung, Bali, Indonézia, 2024. március 19. Az esős évszakban nagy mennyiségű műanyag szemetet és törmeléket a folyókba és a part menti területeken történő illegális lerakás miatt általában a partvonalakra mosódnak, és ezzel rontják a tengerszennyezést. Indonézia a világ egyik legnagyobb tengeri műanyagszennyező országa.
Johannes Panji Christo / Anadolu (Photo by Johannes Panji Christo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Külön kukát helyeznek forgalomba a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék gyűjtéséhez / Fotó: AFP

Közleményükben azt írták: 

a háztartásokban keletkezett hulladék 30 százaléka konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék. 

A becslések szerint évente 600 ezer tonna kerül a csatornarendszerbe, nagyjából 320 ezer tonna pedig a szemétlerakókban végzi.

Ez nagymértékben növeli a metánkibocsátást, így hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ráadásul a magas víztartalmú élelmiszer-hulladék rontja a szemétégetők hatásfokát.

Több milliárd dollárt költ zöld beruházásokra a Mol, elkészült a cég frissített stratégiája

Az évtized végéig több mint négymilliárd dollárt költ zöldberuházásokra, 2050-re pedig eléri a karbonsemleges működést – áll a Mol csoport frissített, Shape Tomorrow elnevezésű, hosszú távú stratégiájában. A Mol a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet a megújuló üzemanyagokra, a zöldhidrogénre, a biometánra és a geotermikus energiára is.

A biohulladékból viszont megújuló energiaforrásként a biogázüzemekben energiát és szerves trágyát tudnak előállítani, amire 

nagy szükség van a termőtalaj megőrzése érdekében, évente ugyanis 80-110 millió köbméter talaj vész el.

A cél a háztartásokban keletkezett hulladék 65 százalékának újrahasznosítása lenne – írták. Jelenleg Magyarországon ez az érték csak 32,8, míg az unió országaiban átlagosan 48 százalék – idézi a közlemény Holopné Sztrein Beátát, a Tappe Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági Szolgáltató Kft. cégvezetőjét.

Egy uniós irányelv alapján a hulladék csupán 10 százaléka kerülhet a lerakókba, a többit valamilyen formában újra kell hasznosítani, ezért kezdődött el Magyarországon januárban a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékok házhoz menő gyűjtése. A 14 város meghatározott részein induló rendszert a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Békés vármegyében Békésen, Békéscsabán és Gyulán indult el a szolgáltatás – közölte a Tappe Kft.

Hozzátették, 

márciustól biztosítják a társasházakban élők számára az ingyenes, házhoz menő biohulladék gyűjtését. A barna színű kukákat évente 72 alkalommal ürítik: novembertől májusig hetente egyszer, júniustól októberig heti két alkalommal.

A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot gyűjtő kukában elhelyezhető

  • gyümölcsök és zöldségek maradéka,
  • kávézacc,
  • teafű (viszont a filter nem),
  • fűszerek,
  • tojáshéj,
  • főtt ételmaradékok,
  • pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek,
  • húskészítmények.

Nem szabad viszont beledobni csontot, a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot.

 

Magyarország élelmiszerhulladék újrahasznosítás
Kapcsolódó cikkek