Közélet

Az orosz-ukrán háború 765. napja – A békéről beszélt Lavrov, de kemény feltételei vannak

Az orosz külügyminiszter szerint Ukrajna csak a jéghegy csúcsa Moszkva és a nyugati országok konfrontációjában.

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban.
 

Fotó: AFP

Lavrov szerint a Peking által 2023 februárjában előterjesztett, 12 pontos békekezdeményezés józan dolgokat fogalmaz meg, és Oroszország pozitívan reagált a dokumentumra.
„Szemben Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a diplomáciai perspektívák szempontjából esztelen képletével, a kínai dokumentum a történtek okainak elemzéséből és azok megszüntetésének szükségességéből indult ki. A terv megállapítja a rend hiányát a biztonság terén Európában és a világban, és ennek okaként azt jelöli meg, hogy nem szereznek érvényt az ENSZ alapokmányának. Ez a mi álláspontunk” – mondta Lavrov.
Rámutatott a kínai dokumentumnak arra a kitételére, amely szerint az egyoldalú szankciók, amelyekhez a Nyugat már jóval a különleges hadművelet kezdete előtt elkezdett aktívan folyamodni, szintén irritáló tényezőként jelentkeznek, amelyet meg kell szüntetni.
Az orosz külügyminiszter szerint ennek alapján meg kell állapodni abban, hogy biztosítva legyen az egyenlő biztonság a folyamat összes résztvevője számára. Hogy hogyan lehet ezeket az elveket a gyakorlatba átültetni, azt csak a tárgyalóasztalhoz ülve lehet megérteni. 

De nem a békeformula feltételei alapján, amelyet Zelenszkij és a gazdái Európában, Londonban és az Egyesült Államokban már régóta ultimátumként ismételgetnek, hanem a fennálló biztonsági problémák komoly elemzése, a terepen kialakult realitások elismerése és az Oroszországi Föderáció jogos biztonsági érdekeinek garantálása alapján. A magunk részéről készek vagyunk garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit

– mondta az orosz diplomácia vezetője.
A miniszter szerint a terepen kialakult realitásokat mindenki ismeri. Először is, ez a harctéren kialakult helyzet, másodszor pedig a Novorosszijában és a Donyec-medencében élő lakosság legitim érdekei. 

A miniszter felhívta a figyelmet arra: a Nyugat gyanúsan aktívan bizonygatja, hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást az Iszlám Állam terrorszervezet követte el, és senki más nem gyanúsítható, főleg Ukrajna nem.

Lavrov közölte: a nyomozás még folyamatban van, új körülményekre derül fény, de nincs jogunk kizárni a nyilvánvaló verziókat. Ráadásul a támadás vádlottjai Ukrajnába menekültek, amikor őrizetbe vették őket – jegyezte meg.

Ezt a moszkvai terrortámadásért – feliratozott rakétákkal lövik az ukránokat az oroszok

Hiába nincs bizonyíték arra, hogy Ukrajnának köze lenne a szörnyű moszkvai terrortámadáshoz, az orosz katonákat ez láthatóan nem érdekli.

Úgy vélte: Ukrajna csak a jéghegy csúcsa Moszkva és a nyugati országok konfrontációjában. Az utóbbiak által deklarált cél az, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra és elszigeteljék a határai mentén. Az Egyesült Államok ezzel a megközelítéssel szólítja fel a stratégiai biztonságról folytatandó párbeszédre Oroszországot, ám ez Moszkva szerint kizárólag a felek egyenjogúságának feltételével lehetséges, és semmiképpen sem az Ukrajnában kialakult közvetlen konfrontáció idején.

 

Brutális orosz támadást vár a nyárra Zelenszkij

Az ukrán elnök szerint hamarosan hatalmas orosz offenzíva kezdődhet, ezért Ukrajnának fegyverekre van szüksége.


Lavrov kifejezte Oroszország készségét az párbeszédre az Egyesült Államokkal a bebörtönzött személyek kétoldalú cseréjére Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök 2021-es genfi megállapodása alapján.

 

18:39

Vészjósló adatokat osztott meg a világgal az ukrán hadsereg főparancsnoka

Az ukrán hadsereg néhány hete kinevezett főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij meglepően hosszú és részletes interjút adott a Ukrinform hírügynökségnek. A beszélgetésben számos témára kitért, köztük arra, hogy rendkívül kevés a lőszerük, miért adták fel Avdijivkát, az oroszok jelenleg hol támadnak, és mit gondol arról, hogy menesztették az elődjét.

16:38

Jelentős ukrán veszteségekről számol be friss orosz hadijelentés

A napi hadijelentés szerint az orosz hadsereg Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén kedvezőbb állásokat foglalt el, közben visszavert 13 ukrán rohamot és ellenrohamot, közülük nyolcat Avgyijivkánál - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. A moszkvai beszámoló értelmében az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén csaknem 800 katonát veszített az elmúlt nap folyamán. 

15:16

Újabb segítség érkezett, fellélegezhet az ukrán lakosság

A Világbank 1,5 milliárd dollár segélyt folyósít Ukrajnának a költségvetés és a szociális kiadások finanszírozására – közölte pénteken Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. 

984 millió dollár Japánból és 516 millió dollár az Egyesült Királyságból származik. Az összegek a szociális és humanitárius szükségletekre és az újjáépítésre szánt költségvetési kiadásokat fedezik

– írta a miniszterelnök az X-en.

12:59

Harci drón roncsait találták meg Romániában

A román védelmi minisztérium szerint dróndarabokat találtak egy farmon az ukrán határnál, a Duna mentén. "Március 28-án este a Brailai Nagysziget egyik szántóföldjén olyan darabokat azonosítottak, amelyek a jelek szerint egy légi eszközből [drónból] származnak" – közölte a minisztérium.

11:08

Nehéz éjszakájuk volt az ukránoknak - erőműveket támadtak az oroszok

Az orosz hadsereg erőteljes rakéta- és légicsapást indított Ukrajna üzemanyag- és energiaszektora ellen, különböző típusú rakétákat és támadó drónokat vetettek be. Az ukrán hadsereg beszámolója szerint a légierő az éjszaka folyamán 60-ból 58 Oroszországból indított támadó drónt megsemmisített meg, 39 rakétából pedig 26-ot lelőtt. 

09:27

Több mint tizenkétezer menekült érkezett Magyarországra csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 6808-an léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5569-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.
 

Szergej Lavrov béke orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek