Lettország nemkívánatos személynek minősítette az orosz nagykövetség egyik alkalmazottját, és kiutasította az országból: a külügyminisztérium kérésére a diplomatának április 10-ig kell elhagynia Lettországot. Az orosz nagykövetség ügyvivőjét szerdán közleményben értesítették a döntésről.

Flags,Of,Latvia,And,Russia,,Symbols,Of,Countries,,Concept,,Mutual
Fotó: Shutterstock

A lett fél indoklása szerint az orosz diplomatát a nagykövetség által hosszabb időn át tett elfogadhatatlan és provokatív nyilvános közlések miatt utasították ki, amelyek éles ellentétben állnak a diplomáciai viszonyokra vonatkozó bécsi egyezménnyel. Az ismételt helytelenítések ellenére az orosz nagykövetség nem megfelelő nyilvános közléseket tett.

A kijelentések célja a lettországi állami intézmények lejáratása és a társadalmon belüli gyűlöletkeltés volt. A külügyminisztérium további részleteket nem tett közzé, így a diplomata nevét és pontos beosztását sem tudni. Az 1,9 milliós egykori szovjet köztársaságban, Lettországban jelentős létszámú orosz kisebbség él, a népesség mintegy 25 százalékát adhatják.

Átnevezik az orosz eredetű utcaneveket Rigában

Lettország fővárosában, Rigában átnevezik a klasszikus orosz irodalom nagyjairól, köztük Alekszandr Puskinról, Ivan Turgenyevről vagy Mihail Lermontovról elnevezett utcákat az ukrajnai háború miatt. A városvezetés heves vitát követően döntött az érintett utcák átnevezéséről csütörtökre virradóra. A döntés kiterjed egyéb orosz vonatkozásokra is, így például a Moszkva utca sem maradhat.