Ha bebizonyosodik, hogy Oroszország áll a Balticconnector gázvezeték megrongálása mögött, akkor a NATO-nak le kell zárnia a Balti-tengert az orosz hajók elől – mondta a lett elnök, Edgars Rinkēvičs.

President Of Latvia In Poland
A lett elnök, Edgars Rinkēvičs.
Fotó: AFP

A Finnországot és Észtországot összekötő gázvezetéket október 9-én állították le szivárgás gyanúja miatt. A finn és észt hatóságok szokatlan nyomáscsökkenést észleltek a vezetéken, ami jelezte a szivárgást. A finn elnök október 11-én közölte, hogy a kárt valószínűleg külső behatás okozta, emiatt a NATO segítségével vizsgálják az esetet. Ennél többet nem árult el az ügyről, ami miatt elkezdtek olyan szóbeszédek terjedni, hogy az Északi Áramlathoz hasonló szabotázs történhetett.

A gázvezeték mellett az Észtországot Finnországgal és Svédországgal összekötő kommunikációs kábel is megsérült.

A lett elnök egy televíziós interjúban beszélt az esetről. Hangsúlyozta, hogy a NATO-nak mindenképpen fel kell tárnia, hogy a vezetékek miként sérülhettek meg, addig is fokozni kell a biztonsági intézkedéseket a Balti-tengeren – írta meg a lett közszolgálati portál.

Úgy vélem, hogy a NATO-nak le kell zárnia a Balti-tengert a hajózás előtt. Ha kiderült, hogy Oroszország rongálta meg a létfontosságú infrastruktúrát, akkor nincs más választás 

– vélekedett Rinkēvičs.

Természetesen ilyen blokádról még szó sincsen, egyelőre csak vizsgálatok folynak azzal kapcsolatban, hogy mi történt a vezetékekkel.

A lett elnök tengeri blokádot kilátásba helyező szavaira a lett védelmi miniszter, Andris Sprūds is reagált. A védelmi tárca feje úgy látja, hogy az orosz hajók kizárása a tengerről valóban lehetséges lépés lehet, ha kiderül, hogy közük volt a Balticconnector megsérüléséhez.