Lettország csütörtökön aláírta a német légvédelmi rakétarendszerek beszerzéséről szóló szerződést, amelynek keretében mintegy 600 millió euró (228 milliárd forint) értékben vásárol Iris-T típusú, közepes hatótávolságú fegyverrendszereket.

Presentation of the European Air Defence Academy
Fotó: Sebastian Gollnow / AFP

Lettország Észtországgal közösen állapodott meg a német légvédelmi rakétarendszerek beszerzéséről szeptember közepén.

A rigai védelmi tárca tájékoztatása szerint a Diehl Defence gyártóvállalat 2026-tól kezdené meg a kiszállítást. A minisztérium korábban hangsúlyozta, hogy ez lesz a két balti állam történetének legnagyobb légvédelmi beszerzése.

Riga és Tallinn a jövőben részt kíván venni az Európai Égi Pajzs Kezdeményezés (ESSI) elnevezésű programban.

Az ESSI célja, hogy segítsen a NATO védelme alá tartozó európai térségben "bezárni a réseket". Különösen igaz ez a balti államokra, amelyeknek egyik gyengesége a légvédelmi képességek terén áll fenn.

Lettország kizárná az oroszokat a Balti-tengerről

Október elején megsérült a Balticconnector gázvezeték, valamint két kommunikációs kábel is a tenger mélyén. A Balti-tengerben futó vezetékek a finnek szerint külső hatásra sérültek meg, ami felvetette egy orosz támadás lehetőségét. A lett elnök szerint, ha Oroszországnak köze volt a dologhoz, akkor a NATO-nak ki kell zárnia a hajóit a Balti-tengerről.

A gyártó adatai szerint az Iris-T hatásos fegyverrendszer repülőgépek, helikopterek, manőverező robotrepülőgépek, valamint rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen. Minden egységhez radarállomás, irányítóközpont és teherautókra szerelt három rakétaindító tartozik. A rendszer képes akár 20 kilométer magasságban és 40 kilométer távolságban repülő célok elfogására.