Közélet

Az orosz-ukrán háború 785. napja – az EU kijelentette, hogy légvédelmi eszközökkel kell erősíteni Ukrajnát

Az uniós tagországok elítélték Oroszország légi- és rakétatámadásait Ukrajna polgári lakossága ellen. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy sürgősen, légvédelmi eszközök átadásával kell biztosítani Ukrajna védelmének megerősítését, valamint szankciók meghozataláról határoztak Iránnal szemben – tájékoztatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az informális uniós csúcsértekezlet első munkanapja után, csütörtökre virradó éjszaka. 

DONETSK OBLAST, UKRAINE - MARCH 05: Ukrainian soldiers fire missiles from a Grad PC3B, with a homemade shuttle, at Russian positions in the direction of Bakhmut during the ongoing two-year war between Russia and Ukraine in Donbas, Ukraine on March 05, 2024. Jose Colon / Anadolu (Photo by JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Charles Michel: légvédelmi eszközök átadásával kell erősíteni Ukrajna védelmét / Fotó: AFP

Charles Michel brüsszeli újságírókkal közölte, a tagállami vezetők egyetértettek abban, hogy 

fel kell gyorsítani és fokozni kell a szükséges katonai segítségnyújtást, beleértve a tüzérségi lőszerek és rakéták átadását Ukrajnának. 

Az Európai Tanács tagjai elfogadott zárónyilatkozatukban felszólították a tagállamokat tömörítő Tanácsot, hogy biztosítsa a vállalások teljesítésének nyomon követését. A katonai támogatás nyújtásának a tagállamok biztonság- és védelmi politikájának teljes tiszteletben tartása mellett, valamint biztonsági és védelmi érdekeik figyelembevétele mellett kell történnie – szögezték le. Üdvözölték azt a javaslatot, amely szerint 

az uniós bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó kamatbevételeket Ukrajna javára kell felhasználni, és a vonatkozó intézkedés mielőbbi elfogadására szólítottak fel.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői elítélték Oroszország nem szűnő légi- és rakétatámadásait Ukrajna polgári lakossága, valamint polgári és létfontosságú infrastruktúrája ellen, beleértve az energiaágazatot. Az Európai Unió és tagállamai fokozni fogják a humanitárius és polgári védelmi segítségnyújtást olyan berendezések biztosítása által, mint az áramfejlesztők és a transzformátorok – tájékoztatott Michel. Közölte továbbá, a tagállami vezetők elítélték Irán Izrael elleni támadását és hangsúlyozták: minden erőfeszítést meg kell tenni a régió stabilitásának elősegítése és a helyzet elmérgesedésének megakadályozása érdekében. Felszólították Teheránt és szövetségeseit, hogy hagyjanak fel minden olyan művelettel, amely növelheti a feszültséget a térségben. 

A legnagyobb önmérsékletre szólítunk fel minden felet

– fogalmazott Charles Michel.

 

 

22:12

Ukrán drónokat lőttek le a zaporizzsjai atomerőmű fölött

Az erőmű sajtószolgálata szerint nem okozott anyagi kárt és személyi sérülést a támadás. A zaporizzsjai atomerőműre komoly veszélyt jelent az orosz-ukrán háború.

22:11

Nézőpont: békére szomjazik az európaiak többsége

A felmérés szerint a kontinens legtöbb lakója elégedettlen Brüsszel munkájával. Az Eurobarométer-kutatásban azt is felmérték, hogy az európaiak mit várnak az új EP-től. A válaszok pedig egyértelműek: a jelenlegi háborúpárti álláspont helyett a béke védelmét.

19:57

Az orosz hadsereghez csatlakozott, hogy influenszer feleségét megmentse

Az Ukrajnában harcoló orosz hadsereghez érdemes csatlakozni, ha az ember szeretne karriert építeni az országban, és rabok is szabadultak már ki így a börtönből, de kérdés, hogy mást is ki lehet-e így szabadítani.

19:56

Halálos dróncsapásokat hajtott végre Oroszország

Legalább egy ember meghalt a kelet-ukrajnai Donyeck megye nyugati részében fekvő Szelidove településén az orosz erők támadásában – közölték csütörtökön az illetékes hatóságok. Oroszország több ukrán várost is drónokkal támadott meg.

19:54

Orosz kémeket fogtak Bajorországban

Szabotázsakcióra készültek katonai célpontok ellen a szerdán elfogott ügynökök. Az orosz kémek a Németországban található amerikai támaszpontokat is célba akarták venni.

Ukrajna Charles Michel orosz-ukrán
Kapcsolódó cikkek