Az Egyesült Államok és európai szövetségesei elkötelezték magukat, hogy Ukrajna megsegítésére fordítják a befagyasztott orosz vagyont – valahogy. A legfejlettebb ipari államokat tömörítő G7 csoport pénzügyminiszterei jelenleg egyeztetnek Brazíliában a G20 találkozóján belül a lehetséges megoldásokról.

G20 finance ministers meeting
A G20 brazíliai találkozóján egyeztetnek a G7 pénzügyminiszterei az orosz lefoglalásáról.
Fotó: Agência Estado via AFP

A nyugati államok 282 milliárd dollárnyi orosz vagyont fagyasztottak be, ennek több mint kétharmadát az Európai Unióban. Abban mindenki egyetért, hogy ezt a vagyont Oroszország nem kaphatja meg, kivéve, ha kötelezettséget vállal arra, hogy segít Ukrajna újjáépítésében.

Európának vannak fenntartásai

Abban viszont már nincs egyetértés, hogy lehet-e törvényesen konfiskálni ezt a pénzt. Az ököl ezúttal is az Egyesült Államok, Janet Yellen pénzügyminiszter a héten ismét a lépés mellett érvelt, és támogatja azt az Egyesült Királyság is, emlékeztetett a Bloomberg.

Az európaiaknak azonban vannak fenntartásaik, Franciaország, Németország és az Európai Központi Bank (EKB) is óvatos a kérdésben. Amiatt aggódnak, hogy Moszkva hasonló ellenlépéssel válaszol, és az aggodalmuk nem alaptalan, mivel az első perctől kezdve ezzel fenyegetőznek, és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint már kész a lista az amerikai, európai és egyéb külföldi vagyonról, amelyet elkoboznak ebben az esetben.

Precedenst teremtene egy ilyen drasztikus lépés

Párizs, Berlin és az EKB amiatt is aggódik, hogy egy ilyen lépésnek milyen hatása lenne a pénzügyi stabilitásra és az euró tartalékvaluta-státuszára, értesült a portál megbízható forrásokból. 

Azzal érvelnek, hogy egy ilyen drasztikus döntés precedenst teremtene,

arra késztetne más államokat is, hogy ne nyugati devizákban tartsák a tartalékaikat arra az esetre, ha egy nap hasonló szankciókkal sújtanák őket.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a drasztikus lépés mellett érvel.
Fotó: AFP

„Nincs jogi alapunk jelenleg az orosz vagyon lefoglalására. Még dolgoznunk kell rajta” – figyelmeztetett a találkozó elején Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

Megoldás most nem is várható, az illetékesek 

jogászokkal együtt vizsgálják az opciókat, amelyeket júniusban tárnak majd a G7 vezetői elé,

mivel ez egy politikai döntés, amelyet csak a legfelsőbb szinten lehet meghozni.

Minden javaslat azonban kockázattal jár, mert a vagyonnak mindenképpen át kell kerülnie egyik kézből egy másikba, mielőtt felhasználható lenne. Az egyik szóba jöhető megoldás talán jobban fog tetszeni a kétkedőknek, mert anélkül használná fel a tőkét, hogy ténylegesen lefoglalná azt.

A halogatás is megoldás

Charles Lichfield, az Atlantic Council munkatársa állt elő az ötlettel, amelynek a lényege, hogy a G7-ek kormányai „garanciákat” adnak a piacoknak arra, hogy a befagyasztott eszközöket nem adják vissza Oroszországnak, hacsak az nem hajlandó finanszírozni Ukrajna újjáépítését. Vagyis lényegében megígérik, hogy szükség esetén a jövőben lefoglalják az orosz vagyont, hogy visszafizessék belőle Ukrajna hiteleit.

Kremlin spokesman Dmitry Peskov moderates Russian President Vladimir Putin's year-end press conference at Gostiny Dvor exhibition hall in central Moscow on December 14, 2023. (Photo by Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP)
Dmitrij Peszkov szerint már kész a lista a válaszként elkobzandó nyugati vagyonról.
Fotó: AFP

Így biztosítékot tudnak nyújtani Ukrajnának anélkül, hogy a szóban forgó eszközökhöz – egyelőre – hozzányúlnának, és elkerülhetik a jogi aknamezőt. A hitelezők pedig tudnák, hogy az orosz vagyontárgyak végső soron a hitelük fedezetét képezik.

Ez a lépés azonban csak a döntés elhalasztását jelenti, és ugyanazokkal a kockázatokkal jár, mint a vagyon azonnali elkobzása.

Van mááááásik!

A lehetőségek között szerepel az is, hogy érintetlenül hagyják az eszközöket, de felhasználják azokat a globális piacokon értékesített kötvények biztosítékaként, hogy forrásokat gyűjtsenek Ukrajna számára.

G20 Finance Ministers and Central Bank Governors MeetingDario Durigan, Brazil's vice finance minister, from left, Ajay Banga, president of the World Bank Group, Ilan Goldfajn, president of the Inter-American Development Bank (IDB), and Kristalina Georgieva, managing director of the International Monetary Fund (IMF), participate in an IDB event during the Group of 20 (G-20) finance ministers and central bank governors meeting at the Biennial Foundation in Sao Paulo, Brazil, on Wednesday, Feb. 28, 2024. The global economy has a growing chance of pulling off a soft landing, finance chiefs said in a draft of the G-20's closing statement at this week's meeting in Brazil, citing faster-than-expected disinflation as one of the upside risks. Photographer: Maira Erlich/Bloomberg via Getty ImagesDario Durigan, Brazil's vice finance minister, from left, Ajay Banga, president of the World Bank Group, Ilan Goldfajn, president of the Inter-American Development Bank (IDB), and Kristalina Georgieva, managing director of the International Monetary Fund (IMF), participate in an IDB event during the Group of 20 (G-20) finance ministers and central bank governors meeting at the Biennial Foundation in Sao Paulo, Brazil, on Wednesday, Feb. 28, 2024. The global economy has a growing chance of pulling off a soft landing, finance chiefs said in a draft of the G-20's closing statement at this week's meeting in Brazil, citing faster-than-expected disinflation as one of the upside risks. Photographer: Maira Erlich/Bloomberg
Döntés nem várható a mostani találkozón.
Fotó: Getty Images

Az EU halad lassan előre abban, hogy extra profitadót vessen ki az immobilizált pénzeszközökből származó nyereségre. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azt javasolta, hogy ezeket a bevételeket fordítsák az Ukrajnának küldendő fegyverek finanszírozására

– ez most fordult elő először, emlékeztetett a Politico.

Az uniós tagállamok január végén egyeztek meg arról, hogy külön számlára helyezik a nyereséget, amelyet a belgiumi székhelyű Euroclear elszámolóház kezel. A profit tavaly 4,4 milliárd eurót tett ki. (Egy euró 393,6 forint.) A Világbank, az ENSZ és az Európai Bizottság legfrissebb jelentésében 486 milliárd dollárra becsülte Ukrajna újjáépítésének költségét – ez a 2,8-szorosa az ország valószínű 2023-as GDP-jének. (Egy dollár 362,9 forint.)