A német szénbányák 184-szer több metánt bocsátanak ki, mint amennyit az ország az ENSZ-nek jelent – derült ki a független energetikai kutatóintézet, az Ember jelentéséből. Ez annak ellenére így van, hogy Berlin ígéretet tett arra, hogy az évtized végére segít 30 százalékkal csökkenteni ennek a veszélyes üvegházhatású gáznak a globális kibocsátását.

PRODUCTION - 19 December 2023, Brandenburg, Jänschwalde: The coal seam in the Jänschwalde opencast lignite mine operated by Lausitz Energie Bergbau AG (LEAG) is at its deepest point. The extraction of lignite in the Jänschwalde opencast mine ends on 31.12.2023. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A metánkibocsátás sokkal nagyobb a bevallottnál / Fotó: Patrick Pleul / DPA / AFP

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) egy hónapja figyelmeztetett, hogy az energiaszektor miatt tavaly is rekordközeli mennyiségben került metán a légkörbe, az országok és a vállalatok azonban a valósnál, sőt, még az IEA által becsültnél is jóval kevesebbet jelentenek be.

Másképpen becsülik a metán tartalmát

Az Ember szakértői a szén gáztartalma és a kifejtés mélysége alapján becsülték meg a németországi bányák metánkibocsátását, a különbség pedig abból adódik, hogy a németek egy bányavállalat 1989-ben végzett kutatása alapján egyszerűen felszorozzák 0,015-del a lignitbányákban kitermelt szén tonnáját, hogy megkapják ezt az értéket.

Azt az Ember szakértőinek 

nem sikerült kideríteniük, hogy pontosan mekkora a német lignit metántartalma,

mert erről nem közölnek adatokat, ezért a hasonló minőségű lengyel barnaszén alapján számoltak. A németek vitatják az eredményt, mert szerintük az Ember a modellt az amerikai antracitra dolgozta ki, ami a legtisztább és legnagyobb fűtőértékű kőszén, a lignit viszont porózusabb, és nem rejt magában annyi metánt.

08 April 2024, Brandenburg, Cottbus: Pressurized heat storage tanks are located on the site of the Cottbus combined heat and power plant. The city of Cottbus currently obtains the majority of its district heating from the Jänschwalde power plant, which is due to be decommissioned in 2028. To prepare for this, the combined heat and power plant that went into operation in 2022 is being upgraded for hydrogen operation. Photo: Frank Hammerschmidt/dpa (Photo by Frank Hammerschmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az miatt meghosszabbították a széntüzelésű erőművek élettartamát / Fotó: Frank Hammerschmidt / DPA / AFP

A kutatóintézet műholdas felvételeket is használt, amelyek több bánya esetében mutattak ki metánfelhőt, a legmagasabb koncentrációban az RWE és a Lausitz Energie Bergbau (Leag) egy-egy üzeme fölött.

Nem csak Németország vall be kevesebb metánt

A kutatók becslései más országok esetében is eltérnek a bevallottól. A világ legnagyobb széntermelői közül a harmadik helyen álló Indonézia kibocsátása ezek alapján hat-hétszer, Ausztráliáé 80 százalékkal nagyobb a valóságosnál. 

Az első helyen álló Kína ráadásul 2014, a második India 2016 óta nem is közli az adatot.

Ha az Ember elemzése pontos, akkor ez azt jelenti, hogy a német metánkibocsátás 14 százalékkal nőtt, ahelyett, hogy csökkent volna. Az azonban szinte biztos, hogy a jelentett adatok nem felelnek meg a valóságnak, mert a műholdas felvételek szerint az ország szénbányáinak metánkibocsátása 78-szor nagyobb a bevallottnál, és az IEA más módszerek szerinti becslése szerint is 28-szoros.

Az erőműveket bezárják

Németországban az energiaválság miatt lelassult a széntüzelésű hőerőművek bezárásának a folyamata, de folytatódik: március végéig a DPA jelentése szerint hét lignittüzelésűt és nyolc kisebb, feketeszén-tüzelésűt állítottak le, összesen 4,4 gigawattos kapacitással.

09 January 2024, Berlin: Steam rises into the sky in the morning from a chimney at the Klingenberg combined heat and power plant in the Berlin district of Rummelsburg. Until May 2017, the plant mainly burned lignite from the Lusatian lignite mining region. In May 2017, it was switched to firing natural gas. The power plant is an important supplier of district heating for the eastern part of Berlin. It is owned by the Swedish energy group Vattenfall and is operated by Vattenfall Europe Wärme, a subsidiary of the German subgroup. Photo: Jens Kalaene/dpa (Photo by JENS KALAENE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Március végéig 15 erőművet állítottak le / Fotó: Ens Kalaene / DPA / AFP

A gázhiány elkerülése érdekében 2022-ben és 2023-ban ideiglenesen ismét működésbe helyeztek több, korábban leállított erőművet, másoknak pedig az élettartamát hosszabbították meg. Ez azt jelenti, hogy nőtt tavaly Európa legnagyobb, ám recesszióba süllyedt gazdaságának szén-dioxid-kibocsátása, de egyelőre nem tudni, hogy mennyivel. A berlini gazdasági minisztériumnak kell ezt megvizsgálnia, és 

júniusig javaslatokat kell tennie, miképpen ellensúlyozza ezt a többletet.

A metán felelős a globális felmelegedés 30 százalékáért, a szén-dioxid után a második helyen áll az éghajlatváltozáshoz való hozzájárulása alapján.