A tartós a magas energiaárak és a gyenge külföldi kereslet miatt recesszióba süllyedt az év egészében a német gazdaság. A bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodott 2023 egészében – közölte hétfőn a Szövetségi Statisztikai Hivatal.

Economy,Of,Germany,Falling,Down,With,Arrow,And,Flag,,3d
Fotó: Tang Jansong

Németországban 2023-ban a gazdasági fejlődés összességében megtorpant egy olyan környezetben, amelyet továbbra is többszörös válságok jellemeznek

– mondta Ruth Brand, a statisztikai hivatal elnöke hétfőn Berlinben.

A egész éves csökkenése összhangban volt a Reuters által megkérdezett elemzők előrejelzésével.

„A közelmúltbeli árcsökkenés ellenére az árak a gazdaság minden szakaszában magasak maradtak, fékezték a növekedést – mondta Brand. Az emelkedő kamatlábak következtében kedvezőtlenné váló finanszírozási feltételek és a gyengébb belföldi és külföldi kereslet szintén megtették a hatásukat” – tette hozzá.

 

Brand szerint a német gazdaság nem folytatta a 2020-as járványévben tapasztalt éles gazdasági visszaesésből való kilábalását, a GDP 2023-ban 0,7 százalékkal magasabb volt, mint 2019-ben, a Covid–19 járvány előtti évben.

Az építőipar nélkül számolva az ipar teljesítménye tavaly 2,0 százalékkal csökkent, jórészt az energiaellátási ágazat sokkal alacsonyabb termelése miatt, ezt nem volt képes kompenzálni a szolgáltatások bővülése sem. Az építőiparban szerény, 0,2 százalékos növekedés volt tapasztalható 2023-ban. A romló finanszírozási feltételek különösen érezhető hatást gyakoroltak az ágazatra, a tartósan magas építési költségek és a szakképzett munkaerő hiánya mellett.

A háztartások fogyasztása 2023-ban az előző évhez képest 0,8 százalékkal esett vissza, a kormányzati kiadások pedig 1,7 százalékkal mérséklődtek. A világgazdaság visszafogott növekedési üteme és a gyenge belföldi kereslet 2023-ban a külkereskedelemre is hatással volt. Hiába csökkentek az árak az év egészében, az így is 3, az 1,8 százalékkal esett vissza az előző évhez viszonyítva. 

Gyenge lett az év vége is

A tavalyi év utolsó negyedévében a GDP 0,3 százalékkal csökkent az  előző negyedévhez képest, a harmadik negyedévi stagnálást követően. A hivatalos definíció szerint így elkerülték a technikai recessziót – ami két egymást követő mínuszos negyedévet jelent –, éves szinten azonban kénytelenek voltak visszaeséssel szembesülni a németek.