BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A metánt fontosabb nyakon csípni, mint a szén-dioxidot

Napjaink globális felmelegedésének 30 százalékáért felelős a metán, amely a szén-dioxid után a második helyen áll az éghajlatváltozáshoz való hozzájárulása alapján. Viszont annál sokkal hatékonyabban köthető meg – mutat rá a Nemzetközi Energiaügynökség.

A légkörben sokkal kevesebb metán van, mint szén-dioxid, de a metán üvegházhatású gázként 84-szer erősebb. Ez azt jelenti a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) magyarázata szerint, hogy a metán sokkal hatékonyabban köti meg a hőt, emiatt jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez. Viszont csak körülbelül tizenkét évig marad meg a légkörben, amiből az is következik, hogy az antropogén (emberi tevékenységhez köthető) metánkibocsátás csökkentése jelentősen lassíthatja az éghajlatváltozást.

Torches,For,Casing-head,Gas,Flaring,During,Oil
A gáz elfáklyázása az egyik fő, emberhez köthető metánkibocsátás.
Fotó: Alekszej Szolodov 

 

Mit jelent az antropogén metán?

A mai légkörben található metán 40 százaléka a természetben fordul elő, a fennmaradó része azonban emberi tevékenység okozta szennyezés. A 60 százaléknyi antropogén hányad harmada (vagyis a teljes metánmennyiség ötöde) az energiaszektorból származik: a termelésből, a szállításból, az olaj, a gáz és a szén elosztásából, használatából, de maga a földgáz is 70-90 százalékban metán. 

A metán nemcsak az éghajlatra és a környezetre káros, hanem helyi légszennyezőként és az ózonképződéshez hozzájáruló anyagként a légkörünkben előforduló természetellenesen nagy mennyiségben súlyosan veszélyes az emberi egészségre.

Az IEA becslése szerint a fosszilis tüzelőanyaggal kapcsolatos műveletekből származó metánkibocsátás körülbelül 70 százaléka csökkenthető a meglévő technológiával, és körülbelül 40 százaléka úgy, hogy annak nincs nettó költsége. E kibocsátások jelentős része ugyanis a csővezetékek mentén lévő kompresszorszivárgásból, valamint a fáklyázás és légtelenítés káros és túlzott gyakorlatából származik, amelyek során a felesleges földgázt vagy elégetik – gyakran nem hatékonyan –, vagy a légkörbe engedik, hogy megszabaduljanak tőle.

A metánnal kapcsolatos uniós fellépések

A meglévő technológiának, annak alacsony költségének és a metán rövid élettartamának köszönhetően a metánkibocsátás csökkentése kínálja a legközvetlenebb lehetőséget a globális felmelegedés rövid távú lassítására. Ez igencsak sürgős, hiszen az EU 2019. decemberi fellépése nyomán 2030-ig legalább 55 százalékkal kellene csökkenteni az unió nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátását, a 2050-es cél pedig a teljes klímasemlegesség. Ennek érdekében intézkedések sorát javasolja, többek között a metánkibocsátás csökkentése érdekében.

Az uniós stratégia már megvan

Az Európai Bizottság 2020 októberében tette közzé azt a stratégiáját, amely a metánkibocsátás csökkentésére összpontosít az energia-, a mezőgazdasági és a hulladékágazatban, de támogatja az ágazatok közötti szinergiákat is, például a biometán-termelést. A biometán a fosszilis gáz fenntartható helyettesítője, amely tárolható, elosztható és felhasználható ugyanabban az infrastruktúrában, mint a fosszilis gáz. Bár a kipufogócsőből származó kibocsátás megegyezik a fosszilis gázéval, a biometán lehetővé teszi az üvegházhatásúgáz-kibocsátás megtakarítását a termelés során, a káros gázokat pedig a nyersanyagból fogja fel, így az nem kerülhet a légkörbe. A bizottság 2022 májusában bemutatott REPowerEU terve tovább hangsúlyozza a biogáz és a biometán fontosságát azzal, hogy 2030-ra évi 35 milliárd köbméteres termelést tűz ki célul.  

A metánstratégia új uniós szabályokat is javasolt a témában, a bizottság pedig 2021 decemberében rendeletjavaslatot fogadott el a metánkibocsátás csökkentéséről az energiaszektorban. 

Az erre vonatkozó ideiglenes megállapodást 2023 novemberében kötötték meg, amikor pedig idén hivatalosan közzéteszik, az abban rögzített rendelet húsz nappal később minden EU-tagországban érvényes lesz.

„Ez a mérföldkőnek számító megállapodás lehetővé teszi számunkra, hogy komolyan kezeljük az energiaszektor üvegházhatást okozó gázok kibocsátását (…), és hogy költséghatékonyan csökkentsük a metánkibocsátást, kezelje a légtelenítést és a fáklyázást. Ez utóbbinak gazdasági és környezetvédelmi szempontból kevés értelme van. Ez bolygónk javát szolgálja, és elkerüli az erőforrások elpazarlását a szűkös globális gázpiacokon” – idézi az ügynökség összeállítása Kadri Simson energiaügyi biztost.

Globális metánakciók

A metánkibocsátás terén globális fellépésre van szükség a probléma uniós szintű kezelése mellett, mert az EU a globális, energiával kapcsolatos metánkibocsátásnak csupán 6 százalékáért felel. A metánkibocsátásról szóló rendelet előírja a fosszilis tüzelőanyag-importőröknek, hogy 2024 végétől szolgáltassanak metánkibocsátási adatokat, amelyeket 2026-tól az országok teljesítményprofiljait tartalmazó uniós adatbázisban tesznek közzé. 

A metánkibocsátásra vonatkozó mérési, jelentési és ellenőrzési szabványokat 2027-től alkalmazzák, egy felülvizsgálat után pedig 2030-tól egy metánintenzitás-behozatali szabványt alkalmaznak.

A Globális Metán Vállalás – amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Joe Biden amerikai elnök indított el a 2021-es glasgow-i COP26-on – 155 aláírója vállalta, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkenti a globális metánkibocsátást. Több mint ötven ilyen ország nemzeti metánakcióterveket dolgozott ki ennek megvalósítására, illetve készüln ilyen terv összeállítására. A 2023. decemberi COP28-on Ursula von der Leyen bejelentette, hogy 175 millió euróval támogatja a  Methane Finance Sprintet, hogy segítse a globális metánkibocsátás csökkentését és az említett vállalás végrehajtását. A forrás jelentős része a metánnal kapcsolatos adatok gyűjtésére, a gáz mérésére, nyomon követésére és az érintett technológiák támogatása fordítható. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.